IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо Европа все пак ще трябва да изчака Меркел

Германският канцлер действа изключително внимателно, когато рискува парите на избирателите си

14:00 | 23.12.12 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Ангела Меркел е канцлер на Федералната република от 2005 г. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Ангела Меркел е канцлер на Федералната република от 2005 г. Снимка: Ройтерс

Италианските политици всъщност помолиха Монти да проведе структурните реформи и бюджетните съкращения, които те самите не са в състояние да наложат, за да може страната да остане в еврозоната.

Някои италианци се надяват Монти да остане на власт и след изборите. По-вероятно е обаче новото италианско правителство да бъде сформирано от коалиция, водена от лявоцентристката Демократическа партия. Това би продължило тенденцията от началото на кризата през 2010 г., при която управляващи партии биват изхвърляни от властта от недоволните избиратели.

Това се случи в Гърция, Ирландия, Португалия, Испания и Финландия, а през лятото и във Франция.

И все пак този сценарий едва ли ще се повтори при най-значимите избори през 2013 г. - тези в Германия през септември.

Значимостта на германските избори беше обрисувана в карикатура, публикувана преди изборите в Испания през ноември 2011 г., в която един испанец пита друг, кой ще управлява страната след вота и получава отговор: „Ангела Меркел“.

Откакто Меркел стана канцлер на Федералната република през 2005 г., тя винаги е била най-важният политически лидер в Европа. Именно тя оглавява най-голямата страна кредитор в общността и именно тя ще реши какво да се прави и с какви темпове ще протича европейската интеграция.

Меркел, която води германските християндемократи, е притисната, както от своя електорат, който е изключително враждебно настроен към спасителните програми за фискално безотговорните страни от Южна Европа, така и от германския конституционен съд, който има легално право да защитава парите на германските данъкоплатци.

Влиянието на съда означава, че юристи, а не икономисти, взимат решенията, когато става въпрос за съдбата на еврото. Ето защо не е учудващо, че Меркел е изключително внимателна, когато рискува парите на избирателите си.

Европейски лидери, включително Монти и френският президент Франсоа Оланд обаче, я критикуват за политиката й на сурови бюджетни икономии и опозицията й срещу идеята за споделяне на европейските дългове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 7 rate down comment 0
LuckyYou
преди 11 години
Всъщност лева/еврото укрепи позиции повече, отколкото паундът да е падал. Но факт е, че Англия вече не е това, което е била преди....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 0
prodigal
преди 11 години
"пише Джон Пийт, анализатор на The Economist"..Всъщност, паунда от десетилетия не е бил толкова зле! За една дузина години потъна от 3.3 на 2.4 Лева!Забавно е, как местните, в Economist и не само, докато държавата им губи конкутентноспособност, се успокояват с омразната Европа и предпочитат нея да я мислят..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още