IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК позволи на Испания да затвори трудовия си пазар за румънци

Основната причина е растящата безработица сред румънската имиграция, която наброява повече от 900 хил. души

16:38 | 21.12.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ЕК позволи на Испания да затвори трудовия си пазар за румънци

Испания ще може да затвори за трудовия си пазар и да забрани достъпа на румънски граждани до 1 януари 2014 година, съобщиха от ЕК. Мярката е временна и няма да може да бъде удължена след 2014 година, когато отпадат всички ограничения пред българските и румънските работници в ЕС.

През 2009 година испанският трудов пазар стана свободен за гражданите на България и Румъния. През лятото на 2011 година обаче Испания официално поиска да върне ограниченията, но само що се отнася до румънците. Първоначално коментарите на ЕК бяха, че не е възможно повторно връщане на предпазната клауза, но позволиха въвеждането на временни ограничения до 31 декември 2012 година.

Причината е високата безработица сред румънците в Испания – в някои области тя надхвърляше 30%, показваха данните от 2011 година. Оттогава ситуацията на трудовия пазар в страната не се е подобрила, а напротив – безработицата се увеличава и е една от най-високите в ЕС.

Последните данни на испанското правителство показват, че в страната живеят над 913 хил. румънци, или 17% от чужденците. За година броят им се увеличава с 12 хил. души. Безработицата сред румънците в страната е почти 37%, според статистиката от септември 2012 година. Работещите в активна възраст (15-64 години) пък са едва половината от румънците, живеещи в Испания.

Това е причината и испанското правителство да поиска удължаването на тази мярка до началото на 2014 година. Тази молба днес (21 декември) получи и одобрението на европейските чиновници.

Свободното движение на хора, идеи и капитали са сред основополагащите принципи на ЕС, но при приемането на страните от Източна Европа бяха наложени ограничения за работа. За България и Румъния крайният срок на забраната изтича на 31 декември 2013 година. С подписването на договорите за присъединяване на двете държави останалите от общността имаха право да затворят трудовите си пазари за период от две години.

В последствие той можеше да бъде удължен за още три години плюс още две години, или общо седем години. След този срок обаче всички ограничения за българи и румънци трябва да бъдат премахнати навсякъде.

Повечето държави от ЕС постепенно премахнаха ограниченията. Крайният срок изчакват Белгия, Германия, Франция, Люксембург, Малта, Холандия, Австрия и Великобритания. Много от тях обаче въведоха облекчения за работници от определени сектори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още