IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ призова Европа към бързи реформи

Въпреки напредъка Европа трябва да се ангажира с бърза реформа на финансовия сектор

23:09 | 20.12.12 г.
Автор - снимка
Създател
МВФ призова Европа към бързи реформи

Международният валутен фонд (МВФ) призова Европа да не губи време при реформирането на финансовия сектор. Така например плановете за банков съюз трябва да бъдат приключени по-скоро, а стрес тестовете за банките в ЕС да бъдат подобрени, призова МВФ в четвъртък.

През последните месеци обаче е бил постигнат значителен напредък. "По време на кризата видими станаха високите разходи на едно национално решение за финансовите проблеми", се казва в предварително резюме на доклада на МВФ, цитирано от Ройтерс. Затова според фонда е необходим подход на общоевропейско равнище.

В отговор на дълговата и банковата криза в Европа са започнали редица реформи. Те включват механизъм на единни европейски правила за банките като един от стълбовете на инициативата за единен банков съюз.

Другият стълб е Общият надзорен механизъм, който трябваше да влезе в сила през март 2013 г., но стартът му бе отложен с една година. Той ще работи под надзора на Европейската централна банка (ЕЦБ). Европейският банков регулатор ще извършва общ мониторинг върху банките във всички 27-държави-членки на съюза, а Европейската централна банка ще поеме функциите на контрол върху банките от еврозоната, като пряко ще наблюдава около 200 от най-големите кредитни институции, разполагащи с активи за над 30 млрд. евро. Надзорът на по-малките банки ще остане в правомощията на отделните страни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:31 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още