IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Испанският парламент одобри бюджета за 2013 година

Опозицията призова правителството да не разчита на нереалистични допускания за бъдещото икономическо развитие

21:44 | 20.12.12 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Премиерът Рахой по време на гласуването. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Премиерът Рахой по време на гласуването. Снимка: Ройтерс

Испанските депутати одобриха днес на второ четене бюджета за 2013 година, белязан от безпрецедентни мерки за икономии на стойност 39 милиарда евро, предаде DPA.

Бюджетът, който свива разходите в сектори като здравеопазване и образование, бе одобрен с гласовете на Народната партия на премиера Мариано Рахой, която има абсолютно мнозинство в парламента. Вотът на практика бе формалност, тъй като Народната партия има абсолютно мнозинство и в двете камари на парламента. Това са най-строгите бюджетни икономии от десетилетия, отбелязва DPA.

Бюджетът бе критикуван от почти цялата опозиция, според която той задушава икономическия растеж и задълбочава класовите различия.

Икономиите лишават от средства най-уязвимите сектори като безработни, пенсионери и хора в неравностойно положение, заяви Републиканската левица на Каталония (ERC).

Бюджетът орязва разходите на министерствата с около 9 процента и парите за здравеопазване с над 20 процента, според по-ранни данни, цитирани от DPA. Бюджетните заплати се замразяват, а пенсиите няма да се увеличават, както иначе е обичайно.

Голяма част от спестяванията бяха „изядени“ от високите лихви, които изпадналата в криза Испания трябва да плаща за своите облигации. Опозицията призова правителството да не разчита на нереалистични допускания за бъдещото икономическо развитие.

Кадри от новите протести в Мадрид вижте в галерията!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още