IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Борсите в Европа почти не се помръднаха след вчерашния връх

Вниманието на инвеститорите е насочено отвъд Океана заради очакваното бюджетно споразумение

19:37 | 20.12.12 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Борсите в Европа почти не се помръднаха след вчерашния връх

След високите си стойности от предишния ден в четвъртък европейските борси почти не се преместиха от мястото си.

Euro Stoxx 50 затвори с ръст от 0,14% до 2 658,30 пункта. Вчера водещият бенчмарк на еврозоната достигна най-високото си ниво от края на юли 2011 г. За CAC 40 в Париж в четвъртък ръстът бе 0,06 процента до 3 666,73 пункта, а в Лондон FTSE 100 загуби 0,05% до 5 958,34 пункта. Водещият германски индекс Dax приключи сесията днес с малък ръст от 0,05 на сто до 7672 пункта, а еврото се стабилизира по време на търговията на равнището от 1,3244 долара, предаде Dow Jones Newswire.

Докато очакваните в петък много макроикомически данни вече хвърлиха сянката си, погледът на инвеститорите е насочен отвъд Океана. По-малко от две седмици преди решаващия срок фронтовете в спора за бюджета на САЩ отново се втвърдиха. Американският президент Барак Обама и републиканецът Джон Бейнър се обвиниха един друг в непримиримост. Така бавно времето на преговарящите, с което може да се избегне така наречената фискална пропаст, отминава, се казва в коментар на Националната банка. След Нова година без споразумение САЩ са заплашени от автоматично увеличаване на данъците и съкращаване на разходите. Бейнър заяви, че неговият „План Б“ за удължаване на срока на действие на данъчните облекчения от времето на президента Джордж Буш-младши ще бъди утвърден днес в законодателния орган въпреки заплахата на президента на страната Барак Обама, че ще наложи вето на законопроекта.

Американската икономика се е разширила с по-бързото от очакваното годишно темпо от 3,1% през третото тримесечие, съобщиха от американското министерство на търговията в окончателната си оценка, докато предишната бе за ръст от 2,7%. Икономисти, анкетирани от Ройтерс, очакваха ръстът да се ускори до 2,8%.

Продажбите на съществуващи жилища в САЩ са скочили с 5,9% през ноември до приравнената към годишна основа база от 5,04 млн. броя след сезонна корекция, обявиха от американската Национална асоциация на брокерите на имоти. Предвижданията на икономисти, анкетирани от Ройтерс, бяха за ръст от 1,3%.

Първоначалните молби за помощи за безработни през миналата седмица обаче нараснаха със 17 000 до сезонно изгладените 361 000, съобщиха от американското министерство на труда. Прогнозите на анализаторите бяха за увеличаването на молбите до 357 000.

Средният показател за последните 4 седмици, смятан от мнозина специалисти за по-добър индикатор за тенденциите на пазара на труда, се понижи с 13 750 молби до 367 750, достигайки най-ниското си ниво от октомври насам.

След като IntercontinentalExchange се съгласи на сливане с NYSE Euronext в сделка, която може да достигне близо 8,2 млрд. долара, това рефлектира и в Европа. В Stoxx Europe 600 секторът Financial Services с ръст от 0,70% бе сред най-големите печеливши.

Акциите на BNP Paribas приключиха почти без промяна, след като френската голяма банка продаде бизнеса си в Египет на арабската банка Emirates NBD. Цената на сделката е около 500 млн. долара. Банката, подобно на редица свои конкуренти, се опитва да си осигури свеж капитал с продажбата на не толкова важни свои клонове.

В Цюрих акциите на UBS се свиха с 1%. Швейцарският банков гигант UBS се съгласи да плати 1,5 млрд. долара на американски, британски и швейцарски регулатори заради опитите да манипулира LIBOR. До последно се смяташе, че банката преговаря за глоба в размер на 1 млрд. долара, като тази сума урежда претенциите само на регулаторните органи.

Капитализацията на Ericsson се сви с почти 2%. Шведският производител на телеком оборудване отписва почти 1 млрд. евро заради ST-Ericsson.

Понижените цели за печалба на Areva доведоха до спад на акциите с почти 3%. Книжата на IT компанията Capgemini се свиха с 2 на сто след слабите финансови резултати на американския ѝ конкурент Accenture.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:17 | 10.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още