IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Надеждата за бюджетна развръзка във Вашингтон насърчи европейските инвеститори

Оптимистичните данни за бизнес доверието в Германия и доброто представяне на банковия сектор също подкрепиха индексите

19:40 | 19.12.12 г.
<p>
	Фондовата борса във Франкфурт. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Фондовата борса във Франкфурт. Снимка: Ройтерс

Европейските индекси се повишиха в сряда, след като инвеститорите реагираха на оптимистичните данни за бизнес доверието в Германия и слуховете за скорошна бюджетна сделка във Вашингтон, съобщава MarketWatch.

Оптимизмът на инвеститорите беше подкрепен и от решението на Standard & Poor’s Ratings Services да повиши кредитния рейтинг на Гърция до „B-”, позовавайки на успешната сделка за изкупуване на дългове, осъществена от Атина миналата седмица.

Доходността по гръцките облигации се понижи до най-ниското си ниво от преструктурирането на гръцкия дълг през март.

Stoxx Europe 600 нарасна с 0,42% до 282 пункта – едно от най-високите нива от началото на годината.

„Всички виждат, че пазарът е доста силен“, коментира Коен Леус, стратег на KBC Securities. 

„Има голяма вероятност политиците в САЩ да намерят решение на проблема с фискалната пропаст. Въпреки това е по-добре да изчакаме споразумението да стане факт, тъй като не е хубаво да базираме стратегиите си единствено на надежда“, предупреждава той.

„Производственият индекс на Института за управление на доставките (ISM) е доста слаб, но пазарът остава силен. Това вероятно означава, че инвеститорите залагат, че растежът в САЩ ще се ускори през следващите месеци. Ако това не се случи обаче, ни чакат няколко тежки месеца през следващата година“, допълва Леус. 

С добри печалби приключиха сесията повечето водещи европейски банки, сред които HSBC Holdings PLC в Лондон, Banco Santander SA в Мадрид и BNP Paribas SA в Париж. 

Междувременно Credit Suisse повиши оценката си за европейския банков сектор, позовавайки се на по-ниската цена на капитала, която ще улесни финансовите институции да постигнат устойчиви нива на печалба.

Анализаторите на банката изтъкват също, че секторът ще спечели и от „вероятното съживяване на икономическия цикъл“.

UBS AG приключи сесията с умерени загуби, след като се съгласи да плати 1,5 млрд. долара по извън съдебно споразумение около скандала с манипулирането на Лондонския междубанков лихвен процент Libor.

Също днес Европейската централна банка (ЕЦБ) обяви, че отново ще приема гръцки правителствени облигации като обезпечение.

Инвеститорите приеха позитивно и новината, че индексът на бизнес климата в Германия се е повишил за втори пореден месец през декември до 102,4 пункта. Данните изненадаха приятно анализаторите.

„Сериозната експозиция, която германските износители имат към развиващите се пазари, ще подкрепи растежа на страната през 2013 г. Същевременно инициативите на новата администрация в Китай ще подкрепят глобалния производствен цикъл, а фискалната консолидация в Германия няма да се отрази толкова сериозно на бизнес активността в страната през 2013 г.“, се посочва в анализ на Danske Bank.

Инвеститорите продължават да следят и дебата около бюджетната политика във Вашингтон.

През последните няколко дни демократите и републиканците сближиха позициите си. Републиканците изглежда са склонни да приемат известно повишение на данъците за богатите американци, докато президентът Барак Обама промени позицията си и поиска увеличаване на данъците единствено за домакинствата с годишен доход от над 400 хил. долара, вместо 250 хил. долара, каквото беше първоначалното предложение.

DAX 30 във Франкфурт нарасна с 0,19% до 7669 пункта.

CAC 40 в Париж спечели 0,44% до 3665 пункта като акциите на Credit Agricole SA отбелязаха ръст от над 2%.

FTSE 100 в Лондон нарасна с 0,43% до 5962 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:10 | 18.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още