IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Европейските индекси затвориха близо до върховете за 2012 г.

Гръцките акции обаче спаднаха след предупреждения на кредиторите на страната за предизвикателствата пред спасителната програма

19:19 | 18.12.12 г.
Автор - снимка
Създател
Европейските индекси затвориха близо до върховете за 2012 г.

Акциите на Стария континент затвориха близо до върховете за годината, след като новините за напредък в разговорите между републиканци и демократи за преодоляване на „фискалната пропаст” в САЩ, предава CNBC.

Европейският FTSEurofirst 300 Index се повиши с 0,6%, като от началото на 2012 г. е на плюс 13%. Най-печеливши днес бяха акциите на банките, на добивните и на технологичните компании.

Германският DAX нарасна с 0,6% до 7 654 пункта (+29% от началото на годината), британският FTSE 100 се покачи с 0,4% до 5 936 пункта, а френският CAC 40 прибави 0,3% до 3 649 пункта.

Инвеститорите обаче остават притеснени относно еврозоната, като най-зле днес се представи гръцкият борсов индекс, който загуби 0,9%.

Според доклад на ЕС гръцката икономика може да се се свие с над 4,2% през 2013 г., тласкайки страната в шеста година от рецесията. Тройката кредитори (ЕК, ЕЦБ и МВФ) предупредиха, че Гърция, която получи спасителен транш от 34 млрд. евро тази седмица, вероятно ще се сблъска с повече икономически проблеми и политическа съпротива на спасителната програма.

Акциите на Air Berlin скочиха с над 9%, след като авиокомпанията от Персийския залив Etihad обяви, че купува мажоритарен дял в програмата на Air Berlin за редовни полети.

Книжата на EADS, компаниятаа майка на Airbus, се повишиха след информацията, че Airbus печели поръчка за 9 млрд. долара от турския нискотарифен превозвач Pegasus.

Акциите на Nokia поскъпнаха с над 4%, подкрепени от надеждите за силни продажби на смартфона Lumia.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:36 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още