IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борис Джонсън: Не се подигравайте на Starbucks

Заплатите на финансовите директори зависят от това да минимизират данъците за компаниите си, заяви кметът на Лондон

12:52 | 17.12.12 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Кметът на Лондон Борис Джонсън.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Кметът на Лондон Борис Джонсън. Снимка: Ройтерс

Кметът на Лондон Борис Джонсън призова британците да не се „подиграват“ на кафе веригата Starbucks за решението й да плати 20 млн. британски лири корпоративен данък, съобщава BBC.

Компанията, която беше остро критикувана за това, че не е плащала никакви данъци на Острова през последните 3 години, обяви по-рано този месец, че възнамерява да плати въпросната сума.

Според някои анализатори решението представлява отчаян опит за спасяване на публичния имидж на Starbucks. Джонсън обаче подчертава, че Starbucks демонстрира „корпоративна отговорност“ и че проблемът е „сложен“.

За 14 години на Острова Starbucks е платила данъци за едва 8,6 млн. лири и нито пени през последните 3 години, въпреки че продажбите на компанията в Обединеното кралство през 2011 г. възлизат на близо 400 млн. лири.

Starbucks е отчела печалба, облагаема с данъци, един единствен път за 15-те години, откакто е на британския пазар. В повечето случаи компанията е отчитала загуби.

На 6 декември Starbucks обяви, че през 2013 г. и 2014 г. ще плати „значително количество данъци независимо дали е на печалба или не“. Според експерти предвидената от компанията сума е около 20 млн. лири.

Изявлението беше направено след гневната публична реакция на разкритието колко малко корпоративни данъци компанията плаща във Великобритания. Сред британците дори се зароди движение за бойкотиране на обектите на Starbucks.

Amazon и Google бяха обвинени в същите практики. Те обаче подчертаха, че не възнамеряват да променят данъчната си политика по модела на Starbucks.

„Проблемът е комплексен. Не мога да обвиня финансовите директори на тези компании за това, че са си вършили работата. Все пак техните заплати зависят от това да минимизират данъчната експозиция на компаниите си“, коментира Джонсън.

Той допълва, че правителството може да опита да промени ситуацията, но подчертава, че „ако компаниите се опитват да демонстрират корпоративна отговорност, то не трябва да им се подиграваме“.

Целта ни е да увеличим събираемостта на данъците с 9 млрд. лири на година, заяви британският финансов министър Джордж Озбърн.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 32 rate down comment 8
Мировойска
преди 11 години
Г-н кмета демонстрира трогателна липса на суета с тази плетена шапка и с този велосипед. В сравнение със стремежа на нашите градоначалници да изглеждат колкото се може по-елегантни, той е направо смешен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 32 rate down comment 8
lyusien
преди 11 години
Г-н Джонсън кажи им на твоите съграждани че не е виновен Старбагс а собствените им политици които са написали такива закони които позволяват на Старбагс и фирми като нея да не плащат напълно законно данъци И все пак те са платили много данъци - Д Д С данък сгради социални осигуровки и заплати на работниците си Не вярвайте винаги на вестниците Те са поръчкови манипулирани платени Навсякъде по света Вярвайте на ФЕЙСБООК
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още