IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британската верига за кафе Costa печели от бойкота срещу Starbucks

Английските потребители бойкотират американската компания, която избягва да плаща данъци на Острова

09:17 | 17.12.12 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Британската верига за кафе Costa печели от бойкота срещу Starbucks

Да се плащат данъци може да бъде полезно. Това научи британската верига за кафе Costa. Продажбите са се увеличили през последните три месеца с по-силен ръст, отколкото през предходните две тримесечия, както обяви компанията-майка Whitbread през изминалата седмицата, предаде Ройтерс.

Анализатори смятат, че Costa се е възползвала от факта, че много британци бойкотират конкурента Starbucks. Американската верига за кафе попадна под засилена критика във Великобритания заради данъчния морал. Costa напротив, все още не е попадала в заглавията на вестниците с трикове за избягване на данъците.

През последните три години Starbucks не е платил никакви корпоративни данъци на Острова. Въпреки че компанията не е направила нищо незаконно, а се възползва единствено от официално разрешени методи, британците негодуват срещу Starbucks.

През миналата седмица американската верига се поддаде на натиска и обяви, че през следващите две години ще преведе 20 млн. паунда (24,8 млн. евро) на британските финансови власти. Starbucks е световният лидер на пазара на кафе веригите, а Costa, със своите 1 200 филиала, е лидер във Великобритания.

В месеците септември-ноември приходите в кафетата Costa, които са открити преди повече от 1 година, са скочили със 7,1% спрямо година по-рано. В периода между март и август ръстът на приходите е по-скромен – 6,8%. По данни на компанията-майка Whitbread Costa е отчела нов рекорд - 3,8 млн. клиенти и приходи от 10 млн. паунда на ден.

Новините помогнаха за това, акциите на Whitbread през тази седмица да отчетат силен ръст. В петък книжата струваха 24,40 паунда - над 56 на сто над стойността им от началото на годината.

И хотелската верига Premier Inn е част от Whitbread, която през изминалата финансова година е отчела печалба от 306 млн. паунда при приходи в размер на 1,7 млрд. паунда. Около една трета от приходите се дължат на Costa.

Кафе веригата е представена и в страни като Китай и Индия. В последно време обаче ръстът в Китай се забавя, признават от Whitbread.

И в родината си Великобритания Costa се сблъсква с граници. Така например наскоро компанията се отказа от плановете си да открие нов филиал в западен английски град заради силното възражение от страна на местните. Те не искат да имат заведение на голяма верига в града си като конкуренция на малките местни кафенета. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още