IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарите в Европа остават в капана на фискалната пропаст

Бюджетните спорове във Вашингтон надделяха на пазарите, въпреки позитивните макроикономически данни от Китай и САЩ

19:30 | 14.12.12 г.
Пазарите в Европа остават в капана на фискалната пропаст

Без ясна посока приключиха индексите на основните европейски пазари, предаде Bloomberg.

Общоевропейският Stoxx Europe 600 се понижи с почти 0,1% до 279 пункта. Индексът се е повишил с 19% от достигнатото на 4 юни дъно, след като Европейската централна банка (ЕЦБ) и Федералният резерв на САЩ предприеха допълнителни стимули за икономиката.

В Германия DAX 30 отбеляза ръст от 0,18% до 7 596 пункта, във Великобритания FTSE 100 се понижи с 0,13% до 5 922 пункта, а във Франция CAC 40 остана без промяна на 3 643 пункта.

“Доверието на пазарните участници е разклатено заради преговорите около фискалната пропаст в САЩ”, коментира за информационната агенция Никълъс Спиро, управляващ директор на Spiro Sovereign Strategy в Лондон.

“Остават само 17 дни до активирането на автоматичните съкращения на публичните разходи и увеличения на данъците в САЩ, а сделка все още не е постигната. Последните две седмици от годината ще бъдат напрегнати”, допълни анализаторът.

Агенцията припомня, че вчера Stoxx Europe 600 се понижи за първи път през декември, след като председателят на Федералния резерв на САЩ Бен Бернанке коментира, че програмата за изкупуване на облигации на Фед не може да помогне на американската икономика, ако Белият дом и Конгресът не се споразумеят за бюджета.

Вчера се състоя поредната безрезултатна среща между американския президент Барак Обама и републиканецът Джон Бонър. Обама и демократите в Конгреса са категорични, че няма да сключат споразумение с републиканците, ако те не се съгласят данъците за богатите американци да бъдат повишени.

Бюджетните спорове в САЩ надделяха на пазарите, въпреки позитивните макроикономически данни от Китай и Страната на неограничените възможности. Данните за китайското производство потвърждават, че втората по големина икономика в света преживява “меко приземяване”.

Очакванията на икономисти са темповете на растеж на производствения сектор в Китай да се ускорят към края на годината. Позитивни са очакванията и за производството в Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:50 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още