IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Deutsche Bank предупреди, че може да излезе на загуба за последното тримесечие

Банката посочи, че резултатите за периода ще бъдат засегнати от еднократни разходи, сред които такива за преструктуриране

13:18 | 14.12.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Проблемите на Deutsche Bank&nbsp;с правосъдието може да й стоварят разходи за 2,5 млрд. евро. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Проблемите на Deutsche Bank с правосъдието може да й стоварят разходи за 2,5 млрд. евро. Снимка: Архив Ройтерс

Deutsche Bank, която има редица правни проблеми и от двете страни на Атлантика, предупреди, че разходите й за преструктуриране могат да я изведат на загуба през последното тримесечие на годината, пише Wall Street Journal.

Банката посочи, че резултатите за тримесечието ще бъдат засегнати от еднократни разходи, свързани с плановете й за преструктуриране и интеграцията на Postbank, както и такива за транзакционните дейности в Холандия.

Повечето анализатори предвиждаха печалба за периода между 500 и 600 млн. евро. През последното тримесечие на миналата година банката спечели 147 млн. евро.

Предупреждението за печалбата идва ден след като германски прокурори обискираха централата на банката във Франкфурт във връзка с разследване за укриване на данъци.

Сред заподозрените са главният съизпълнителен директор Юрген Фичен и финансовият директор Щефан Краузе, които през 2009 г. са подписали съмнителна декларация за плащане на ДДС. Петима служители на банката са били арестувани.

Deutsche Bank е и една от банките, които се разследват за манипулиране на междубанковите лихвени проценти, включително лондонският LIBOR. Говори се, че швейцарската банка UBS е на път да плати 1 млрд. долара за да уреди претенциите на регулаторите, което не вещае нищо добро и за Deutsche Bank.

Мюнхенски съд пък може да постанови още днес, че банката трябва да плати стотици милиони евро по проточил се процес относно обвинения, че е способствала за фалита на Kirch Media Group.

Deutsche Bank е най-голямата европейска банка с активи за 2,2 трлн. долара, но е сред най-слабо капитализираните, посочват анализатори. Печалбите й на Стария континент ерозираха заради новите регулации в сектора и повторната финансова криза, която разтърси инвестиционните банки като цяло.

Проблемите с правосъдието на банката може да й стоварят разходи за 2,5 млрд. евро, за които няма заделени провизии, се казва в последния отчет на Deutsche Bank.

Банката се опитва да преустанови съпътстващи дейности, за да намали риска и да спази новите регулации на фона на слабата бизнес среда. Инвестиционните банки съкратиха десетки хиляди работни места, като много смятат, че спадналите печалби не оправдават конкуренцията с лидерите в бранша.

През септември новите изпълнителни директори на Deutsche Bank – Аншу Джейн и Юрген Фичен, обявиха, че планират намаление на годишните разходи с 4,5 млрд. евро до 2015 г., което ще означава еднократен разход за преструктуриране от 4 млрд. в рамките на три години.

През лятото банката обяви, че ще съкрати още 1900 работни места, основно в инвестиционното банкиране, в допълнение на закритите 500 през миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:19 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
space-man
преди 11 години
Тя капитализацията на немските банки сериозно куца, и затова спасяват Гърция с пари на данъкоплатците, че фалита и ще е верижен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още