IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ помогна на Италия и Испания да получат необходимото финансиране

Инвеститорите не са склонни да заемат къси позиции спрямо италианските и испанските ДЦК поради вероятната намеса на централната банка

18:55 | 13.12.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Италианският президент на Европейската централна банка Марио Драги. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Италианският президент на Европейската централна банка Марио Драги. Снимка: Ройтерс

Програмата за изкупуване на облигации на Европейската централна банка (ЕЦБ) помогна на Италия и Испания да получат необходимото финансиране през 2012 г. чрез серия успешни аукциони, пише Ройтерс.

През септември ЕЦБ обеща да купува неограничено количество краткосрочен правителствен дълг на страни от еврозоната, които поискат това.

Програмата на централната банка ефикасно защити италианския облигационен пазар през изминалата седмица, след като премиерът на страната Марио Монти заяви, че ще подаде оставка веднага, след като парламентът в Рим приеме бюджета на страната за 2013 г.

Изявлението на Монти предизвика краткотраен ръст на доходността както на италианските, така и на испанските ДЦК.

Предстоящата предизборна кампания в Италия и нарастващата необходимост от финансиране в Испания през 2013 г. ще продължат да тестват способността на ЕЦБ да успокоява пазарите на фона на задълбочаващата се  рецесия в двете страни.

„Инвеститорите не са склонни да заемат къси позиции спрямо италианските и испанските ДЦК, тъй като евентуално активиране на схемата за изкупуване на облигации на ЕЦБ не може да бъде изключено“, казва Кирил Регнат, стратег на Natixis.

В същото време Испания вероятно ще потърси официална подкрепа от партньорите си в еврозоната през 2013 г.

Подобни очаквания, наред със съблазнителната възвращаемост, която облигациите на Рим и Мадрид предлагат, подкрепиха проведените днес аукциони.

Рим продаде ДЦК с матуритет през декември 2015 г. за близо 3,5 млрд. евро при доходност от 2,5% спрямо 2,64% при подобна разпродажба през ноември. Доходността по 3-годишните италиански ДЦК е на най-ниското си ниво от октомври 2010 г.

Финансовото министерство в Рим продаде и 15-годишни облигации за 729 млн. евро

Също днес Испания успя да продаде ДЦК за 2 млрд. евро, достигайки горната граница на заложения рейндж. Доходността по предложните облигации със средносрочен матуритет се понижи.

Испания набра предвидените за 2012 г. 86 млрд. евро още в края на ноември, но реши да проведе допълнителен аукцион, за да си осигури известен буфер за 2013 г.

През 2013 г. Италия трябва да продаде облигации за 420 млрд. евро, за да рефинансира възлизащия на 2 трлн. евро държавен дълг. През 2012 г. Рим продаде облигации за 465 млрд. евро.

В четвъртък рейтинговата агенция Moody's обяви, че евентуалната оставка на Монти няма да има ефект върху кредитния рейтинг на страната, тъй като следващото италианско правителство най-вероятни ще продължи по пътя на реформите.

Парламентарните избори в страната вероятно ще бъдат насрочени за 17 февруари – няколко седмици по-рано от първоначално предвижданото.

Агенцията определя шансовете за завръщане на Силвио Берлускони като ниски.

Междувременно победа на лявоцентристката партия на Пиерлуиджи Берсани вероятно би гарантирала прореформаторската политика на следващото правителство.

„Очакваме, че той ще продължи по пътя на реформите“, се посочва в изявление на Moody's, която оценява италианския дълг с Baa2 – две степени над неинвестиционното ниво. Перспективата пред италианския рейтинг обаче остава негативна.

Доходността по 10-годишните италиански облигации е с 3,31 процентни пункта над тази на еквивалентните германски бонове, докато тази по испанските ДЦК надхвърля германските с 4,07 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:19 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Стоян Петров
преди 11 години
А може би ЕЦБ ще спаси света като гарантира изкупуването на облигации и ДЦК на всички закъсали страни в света. Поели сте много здравопо пътя за никъде. Ще говорим догодина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още