IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕП одобри плановете за данък върху финансовите транзакции

11 държави от еврозоната възнамеряват да въведат налога сами, след като валутният съюз така и не достигна до пълно съгласие относно мярката

18:04 | 12.12.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ЕП одобри плановете за данък върху финансовите транзакции

Европейският парламент даде зелена светлина на плановете за въвеждане на данък върху финансовите транзакции. Така новият налог ще може да бъде въведен в Австрия, Белгия, Естония, Франция, Германия, Гърция, Италия, Португалия, Словакия, Словения и Испания.

11-те държави произвеждат 90% от брутния вътрешен продукт (БВП) на еврозоната. Те не успяха да си осигурят подкрепата на останалите държави в ЕС за въвеждането на данъка, но пък срещнаха одобрението на европейските институции – Европейската комисия (ЕК) и сега на европейските депутати. 

„За“ въвеждането на данъка за финансовите транзакции гласуваха 533-ма депутати, 91 се обявиха „против“, а 32-ма се въздържаха, съобщава пресслужбата на ЕП.

Целта на новият налог е да бъдат генерирани нови средства в помощ на мерките за овладяване на дълговата криза в Европа. Европейските депутати отбелязаха още и че ще работят този данък да се превърне в глобален и призоваха за още работа от страна на европейските институции.

Въвеждането на данък върху финансовите транзакции в Европа обаче срещна сериозна съпротива от страна на Великобритания. Мотивът е, че той може да се окаже не средство за стабилизиране, а заплаха за банковия сектор.

Всъщност Лондон е известен противник на въвеждането на общи европейски данъци и упорито се възползва от правото си на отказ от участие в подобни проекти.

Сега въвеждането на подобен данък е в ръцете на Европейския съвет, но за да бъдат одобрени плановете е необходимо квалифицирано мнозинство, а не пълно, както изискват много промени на европейското законодателство. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още