IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Берлускони беше предупреден да не се заяжда с Германия

Няма да приемем страната ни да бъде превърната в мишена на популистка предизборна кампания, заяви външният министър Вестервеле

11:31 | 12.12.12 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Германският външен министър Гидо Вестервале. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Германският външен министър Гидо Вестервале. Снимка: Ройтерс

Германското правителство предупреди Силвио Берлускони да не се заяжда с Берлин в навечерието на предсрочните избори в Италия, след като бившият италиански премиер атакува „ориентираните към Германия“ икономически политики на своя приемник Марио Монти, съобщава Financial Times.

Берлускони, който се готви за своята шеста предизборна битка от 1994 г., демонстрира във вторник, че няма да се поколебае да атакува в кампанията си провежданите от Монти реформи, разпалвайки популистки настроения спрямо доминиращата роля на Германия в Европа.

„Правителството на Монти следва прогерманските политики, които Брюксел се опита да наложи на останалите страни. Така те създадоха кризисна ситуация, която е много по-лоша, отколкото когато управлявахме ние“, коментира Берлускони.

Той определи нарастването на спреда между италианските и германските облигации като „трик“, използван от Германия, за да свали правителството му преди 13 месеца. По този начин Берлин несправедливо повишавал цената за кредитирането на Италия, която според Берлускони е основен индустриален конкурент на Германия.

Берлин не закъсня да отговори на нападките. Външният министър на страната Гидо Вестервале заяви, че неговото правителство няма да се намесва в италианските избори. „Едно обаче няма да приемем – Германия да бъде превърната в мишена на популистка предизборна кампания. Нито Германия, нито Европа са виновни за сегашните затруднения на Италия“.

Германският канцлер Ангела Меркел допълва, че „италианците ще направят своя избор. Аз подкрепям това, което правителството на Марио Монти е направило в името на реформите“.

Тя изтъква, че инвеститорите демонстрират нарастващо доверие към Италия като резултат от това. „Без съмнение италианците ще направят избора си, за да гарантират, че страната им ще остане на прав път“, коментира Меркел.

Италианците вероятно ще се изправят пред урните през февруари, тъй като Марио Монти заяви, че ще подаде оставка веднага, слад като парламентът на страната приеме бюджета за 2013 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
nobel
преди 11 години
Ние сме народ с много странна психика. Откак сме се освободили от турско непрекъснато си търсим някой друг да ни пороби. През втората война бяхме с германците, после с руснаците, сега сме с евросъюза, ама все не можем да случим на поробител. Където сме се присъединили - всичко се разпада. Докато не разберем, че съдбата ни е в наши ръце и престанем да чакаме някой друг да ни оправи в прекия и преносен смисъл добро няма да видим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 0
deant
преди 11 години
Да бе.. ако Германия решат да се възползват от нас няма да е за НАШЕТО благо а за тяхното. И сега знам за германски фирми с производство тук, които дават минимални заплати и нередовно. Не знам защо си мислиш, че ако някой ни завладее по този начин ще реши че ние трябва да живеем по добре... Типичното мислене "някой друг да ни оправи"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
Боян
преди 11 години
Много по-добре да ни управляват Германци отколкото някой Италианец, Грък или (о ужас) както в сегашното положение Българин. Ако има референдум да станем провинция на Германия и да се наричаме Германци ще съм твърдо ЗА. Хората са се доказали във всяко отношение и като бизнесмени и като работодатели и като отношение към работниците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
zlatce
преди 11 години
Германците опитаха с две войни, прераснали в световни, да господстват над Европа. Но май са си научили урока, че с икономическо превъзходство е по-сигурно:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
stone kold
преди 11 години
щото сме отдавна в 4 райх ако не си разбрал а германия командва цяла европа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
deant
преди 11 години
Без съмнение италианците ще направят избора си, за да гарантират, че страната им ще остане на прав път, коментира Меркел.Чакай бе, коя си ти? Защо направо не влезеш с танковете и да сложиш германски наместник-министър-председател в кабинета на Италия? Защо Меркел си позволява да се меси в личните суверенни работи на Италия?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още