IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврогрупата отложи решаването на въпроса за помощта за Кипър за януари

Финансовите министри от еврозоната искат да се запознаят с доклада на PIMCO за нужните средства за рекапитализиране на кипърските банки

18:27 | 11.12.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Еврогрупата отложи решаването на въпроса за помощта за Кипър за януари

Кипър остана без надежда да получи съгласие от международните кредитори за отпускане на обещаната помощ за страната още през тази година, съобщи ИТАР-ТАСС.

Говорител на Европейската комисия е заявил днес в Брюксел, че Съветът на министрите на финансите на държавите-членки на еврозоната (т. нар. Еврогрупа) няма да подпише меморандум за предоставяне на финансова помощ с островната държава на предстоящото си заседание на 13-и декември. По думите му подобен документ ще бъде одобрен не по-рано от средата на януари 2013 г.

В Кипър разчитаха много, че ще успеят да получат съгласието на партньорите си от еврозоната за вече договорената антикризисна програма. Част от предвидените в нея мерки на строги икономии, включващи намаляване на заплати, пенсии и социални помощи, както и замразяване на индексирането на работните заплати във връзка с поскъпването на живота, вече се реализират от 1 декември.

Положението се усложнява и от факта, че правителството бързо изчерпва средствата за покриване на финансовите си задължения.

Кипърският министър на финансите Васос Сиарли заяви на 4-и декември, че страната е в състояние да покрива задълженията си в продължение на „два месеца“. За тази цел от доста време правителството е принудено да взема краткосрочни заеми от държавните фирми в страната.

Според разчетите на Сиарли ако меморандумът можеше да бъде подписан на 13 декември, то първият транш от помощта би могъл да бъде преведен в края на януари.

В препъникамък за окончателното одобряване на антикризисната програма се превърна определянето на размера на средствата, необходими за рекапитализирането на най-големите банки в страната.

Според предварителната оценка на „Тройката“ международни кредитори в лицето на Европейския съюз, Международния валутен фонд и Европейската централна банка размерът на помощта може да достигне 17,5 млрд. евро, от които около 10 млрд. евро ще бъдат използвани за рекапитализирането на банките, 6 млрд. евро – за изплащане на дълговете на страната, а 1,5 млрд. евро – за свиване на бюджетния дефицит.

Въпреки това точната сума, необходима за спасяване на банките, трябва да бъде посочена след независим одит и стрес-тестове на кипърските банки, извършени от американския инвестиционен фонд Pacific Investment Management Co. (PIMCO).

В края на миналата седмица най-голямата компания в света в операциите с облигации вече представи на властите в Кипър и на кредиторите предварителните си оценки, които сега се проучват от двете страни.

От кипърското министерство на финансите днес заявиха, че като цяло анализът на PIMCO „отговаря на очакваните параметри в програмата за преструктуриране“, но конкретни цифри не бяха посочени, което може да означава, че разногласията с кредиторите за реалния обем на средствата за рекапитализацията на банките се запазват.

Пълният отчет на инвестиционния фонд обаче ще бъде готов около средата на януари 2013 г., а от изявлението на говорителя на ЕК става ясно, че Еврогрупата е решила да изчака окончателната му версия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:39 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още