IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Bundesbank занижи прогнозата си за икономическия растеж на Германия

Икономическите перспективи пред страната се влошават в резултат на рецесията в еврозоната и забавянето на световната икономика

10:37 | 07.12.12 г.
Bundesbank занижи прогнозата си за икономическия растеж на Германия

Централната банка на Германия - Bundesbank, занижи прогнозата си за икономическия растеж на страната през тази и следващата година заради дълговата криза, която върна еврозоната към рецесия, предаде Bloomberg.

Институцията съобщи, че според актуализираната прогноза брутният вътрешен продукт (БВП) на страната през настоящата година ще отбележи повишение от 0,7%, а не 1%, каквато беше предишната оценка.

За последното тримесечие се очаква икономиката на Германия да се свие, а през първите три месеца на 2013 г. - да остане в стагнация.

За 2013 г. се предвижда германската икономика да нарасне с 0,4%, а не с 1,6%, допълват от институцията.

„Икономическите перспективи пред Германия се влошават в резултат на рецесията в еврозоната и забавянето на световната икономика. Може обаче да се очаква, че тази фаза на икономическа слабост няма да продължи дълго и Германия ще се върне към растеж“, посочват от Bundesbank в становището си.

Германската централна банка леко занижи и очакванията си за инфлацията в страната през 2013 г. - до 1,5% от 1,6%. За настоящата година се очаква потребителските цени да нараснат с 2,1 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:44 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още