IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС подхваща отклоняването от данъчно облагане

Великобритания ще направи темата приоритет при председателството си в Г-8 през 2013 г. и ще лобира по въпроса в ОИСР заедно с Германия и Франция

17:04 | 06.12.12 г.
ЕС подхваща отклоняването от данъчно облагане

Оттам призовават и за затягане на режима на определяната от тях „вредна данъчна конкуренция“, при която държавите-членки се съревновават помежду си за осигуряване на по-благоприятна данъчна среда. От комисията подчертават, че ако се наложи, тя ще представи „законодателни предложения за действие“.

Сред големите компании, спрягани напоследък за избягване на плащането на данъци в особено големи размери, са Amazon, Starbucks и Google.

Британското министерство на финансите също въведе по-строги мерки за укривателите на данъци и използващите празнините в законодателството както по отношение на юридическите, така и по отношение на физическите лица, в опит да увеличи толкова необходимите приходи.

Сред тях са осигуряването на по-голям ресурс на Службата за вътрешни приходи за преследване на онези, които плащат по-ниски данъци от онези, които би трябвало да платят.

Освен това британският министър на финансите Джордж Озбърн, цитиран от РИА Новости, заяви, че страната му възнамерява да издигне като един от приоритетите в рамките на председателството си на Г-8 през 2013 г. борбата с избягването на плащането на данъци от страна на компаниите с международна дейност в държавите, където те оперират.

При това ставката на корпоративния данък във Великобритания, която е 24% през 2012 г. и се понижава до 21% от 2013 г., е една от най-ниските сред развитите страни.

„Искаме да имаме най-конкурентната система за данък върху компаниите сред всички водещи икономики в света, но очакваме, че този данък ще се плаща. Затова днес потвърждаваме, че ще вложим допълнителни ресурси за по-ефективно събиране на дължимия обем на данъка от мултинационалните корпорации и за предотвратяване на изкуствен износ на печалба в офшорните зони“, категоричен бе Озбърн.

Той добави, че освен внасянето на темата в дневния ред на Г-8 Великобритания заедно с Германия и Франция ще лобира по темата в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

Според прогнозите му новите мерки ще осигурят допълнително около 2 млрд. паунда годишно в държавната хазна от данъчни постъпления.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:17 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още