IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оптимистични новини от Китай окуражиха инвеститорите в Европа

Пазарите приеха с въодушевление изявления на новите китайски лидери, че политиката на икономически стимули ще бъде продължена

20:11 | 05.12.12 г. 2
<p>
	Фондовата борса във Франкфурт. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Фондовата борса във Франкфурт. Снимка: Ройтерс

Фондовите пазари в Европа се повишиха в сряда, след като новите лидери на Китай намекнаха, че ще продължат политиката на икономически стимули, въпреки че опасенията за изхода от бюджетните преговори в САЩ донякъде ограничиха печалбите, съобщава MarketWatch.

Stoxx Europe 600 нарасна с 0,24% до 277 пункта, приключвайки трета поредна сесия с печалби.

„Имаме серия добри новини от Китай като започнем с данните за производството от началото на седмицата“, коментира Ричард Хънтър, инвестиционен директор на Hargreaves Lansdown.

Акциите на Nokia Corp. спечелиха над 9%, след като финландската компания обяви, че ще представи нов базиран на Windows смартфон Lumia в партньорство с най-големия мобилен оператор в Китай - China Mobile Ltd.

Във фокуса на инвеститорите попаднаха и макроикономическите данни от Европа. Композитния индекс на мениджърските поръчки в еврозоната се повиши през ноември от достигнатото през октомври 40-месечно дъно. Въпреки това данните говорят за дълбоко свиване на производството в частния сектор.

Пазарите приеха с въодушевление положителните новини от Азия, където повечето борси затвориха на зелена територия, след като изявления на новите китайски лидери подкрепиха очакванията, че политиката на икономически стимули ще бъде продължена през следващите тримесечия.

Китайските лидери подчертаха, че активно ще стимулират урбанизацията, която е свързана със сериозни инвестиции в инфраструктура.

Оптимизмът от Азия обаче не се оказа достатъчен за наистина силен ръст на индексите поради нестихващите опасения около бюджетния спор между демократите и републиканците в САЩ.

„Дори ако фискалната пропаст бъде избегната, проблемът с дефицита все някак ще трябва да бъде решен“, коментира Хънтър.

Със силен ръст приключиха сесията миннодобивните компании, които обикновено генерират печалби, ако перспективите за растеж в Китай се окажат благоприятни. Сред печелившите се нареждат Rio Tinto PLC и BHP Billiton PLC.

Акциите на британските банки също бележат силен ръст, след като Citigroup повиши прогнозата си за европейския банков сектор. Сред печелившите откриваме Standard Chartered PLC и HSBC Holdings PLC.

FTSE 100 в Лондон спечели 0,39% до 5892 пункта.

CAC 40 в Париж се повиши с 0,28% до 3591 пункта като акциите на BNP Paribas SA  нараснаха с над 0,5%.

Германският DAX 30 затвори с ръст от 0,26% до 7455 пункта.

Wall Street стартира сесията със слаби загуби.

По-рано днес институтът за управление на доставките  обяви, че секторът на услугите в САЩ е нараснал с малко по-бърз темп през ноември, докато министерството на търговията във Вашингтон съобщи, че фабричните поръчки през октомври са се повишили неочаквано с 0,8% на годишна база.

В отделен доклад ADP Research Institute публикува данни за заетостта, според които през ноември американските компании са наели 118 хил. нови служители, след ревизираните 157 хил. през октомври.

Също публикувани днес данни на щатското министерството на труда разкриха, че продуктивността извън селското стопанство в страната е нараснала с 2,9% през третото тримесечие – най-силният темп на растеж през последните 2 години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:06 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още