IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българите са сред песимистите в ЕС за финансите си през 2013 г.

Оптимисти за финансовото си бъдеще догодина са гражданите на Дания, Норвегия и Люксембург, сочи анализ на Евростат

09:49 | 05.12.12 г. 2
Българите са сред песимистите в ЕС за финансите си през 2013 г.

България е в групата на седем страни-членки на ЕС с най-песимистични очаквания по отношение на финансовото състояние на домакинствата през 2013 г., сочи анализ на Евростат, цитиран от БТА.

Най-големи песимисти в ЕС са гърците с около 45 процента негативно очакване за финансовото си бъдеще догодина. Плътно след тях са гражданите на Унгария, Малта и Португалия. България също е в тази група на песимистите заедно с Литва и Италия с ниво на песимизъм под 40 на сто.

Най-оптимистично настроени за финансовото си бъдеще догодина са гражданите на Дания, Норвегия и Люксембург, където нивото на песимизъм е под 10 на сто. В "групата на оптимистите" попадат още Финландия, Англия, Румъния, Естония и Холандия. 

В "златната среда", или в групата на реалистите, за финансовото бъдеще на домакинствата са представителите на Полша, Белгия, Франция, Германия, Чехия и останалите страни на ЕС.

Според анализа на Евростат около 54 на сто от анкетираните европейци очакват догодина финансовото им състояние да остане същото, 14 на сто са оптимисти и очакват ситуацията да се подобри, а 25 на сто са песимисти и смятат, че ситуацията ще се влоши.

Европейската статистика отчита също, че около 25 на сто от жителите на ЕС живеят във финансови трудности, като ситуацията между 2008 г. и 2010 г. се е влошила в 17 от 27-те страни-членки на ЕС.

Най-слабо засегнати от финансовата криза остават жителите на Норвегия, Швейцария, Исландия и Финландия.

Най-трудно е финансовото положение на отново българите, заедно с жителите на Гърция, Латвия, Румъния, Испания, Португалия и Кипър, сочи европейската статистика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:13 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
stone kold
преди 11 години
аз пък съм щасливец щото немам пари хиих
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
LuckyYou
преди 11 години
Аз съм оптимист лично за моите финанси. Не благодарение на ГЕРБ разбира се, които правят всичко възможно народа да страда
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още