IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Испания официално поиска помощ за банките си

Мадрид поиска 39,5 млрд. евро от европейската помощ за банковия сектор на страната

19:12 | 03.12.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Bankia&nbsp;ще трябва да свиe балансите си над 60% през следващите 5 години. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Bankia ще трябва да свиe балансите си над 60% през следващите 5 години. Снимка: Ройтерс

Испания е изпратила официално заявка до своите европейски партньори за плащане на милиарди евро в помощ за банките в затруднение и по този начин предизвика облекчение на пазарите, предаде Ройтерс.

Още през миналата седмица ЕС одобри плановете за преструктуриране на четири национализирани банки.

От спасителния фонд ще бъдат поискани общо 39,5 милиарда евро, заяви Министерството на икономиката в понеделник. Обхватът на този транш е почти толкова голям, колкото и се очакваше.   

Пари трябва да бъдат получени от правителството до 12 декември. Очаква се, че финансовите министри на еврозоната ще дадат съгласието си още в течение на днешния ден. Европейската комисия даде вече зелена светлина, а и бюджетната комисия на германския Бундестаг пусна предложението.

Веднага след съобщението на Министерството на икономиката в Мадрид фондовите пазари в Европа отчетоха повишения. Dax разшири печалбите си и се покачи с 1,1% до 7487,89 пункта. Това е най-високото ниво от 17 месеца. Еврото също скочи спрямо долара.

Испанският финансов сектор пострада жестоко от спукването на жилищния балон, а последица бяха милиардни отписвания и загуби. Спасяването на няколко финансови институции доведе страната до финансовите ѝ граници. Междувременно цялата страна се счита като кандидат за спасителния пакет на еврозоната, но министър-председателят Мариано Рахой се колебае да подаде молба за помощ. Това обаче може да струва скъпо на изпадналата в дълбока рецесия средиземноморска страна, предупреждават икономисти и централни банкери.

Поне по отношение на банките Испания скоро ще има повече огнева мощ. От Мадрид поискаха близо 40 млрд. евро, като 37 млрд. ще отидат за четирите национализирани банки Bankia, Catalunya Banc, NCG Banco и Banco de Valencia. Институциите трябва в замяна на помощта да предприемат радикални мерки за икономии и да закрият хиляди работни места, за да станат конкурентоспособни в средносрочен план. По време на петгодишния преходен период, в който ще трае преструктурирането, ще действа и забрана за придобиването на банките, за които не е предвидено да се слеят със свои конкуренти, обясни още европейският комисар.

Четирите банки ще се фокусират върху търговското банкиране и кредитирането на малкия и среден бизнес на регионално ниво.

Европейската комисия ще се произнесе за реформата на още банки в Испания на 20 декември.

Останалите 2,5 млрд. евро Испания иска за Sareb - "лошата банка", която бе създадена за така наречените токсични  активи от недвижими имоти на испанските банки. Тя бе официално създадена през миналата седмица, като след време нейният капитал трябва да нарасне до 60 млрд. евро.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още