IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кристиан Ноайе: Няма как Лондон да е финансов център на еврозоната

Не сме против част от бизнеса да се извършва там, но основната трябва да е под наш контрол, заявява управителят на френската централна банка

13:53 | 03.12.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Кристиан Ноайе: Няма как Лондон да е финансов център на еврозоната

Короната на Лондонското Сити като главен финансов център на Европа трябва да бъде отнета, за да може еврозоната да контролира основната част от финансовия бизнес във валутния съюз, е заявил управителят на френската централна банка Кристиан Ноайе, в интервю за Financial Times.

Според него няма логика финансовият център на еврозоната да е извън нея, което засилва британското безпокойство, че правилата на ЕС са насочени срещу страната.

От създаването на еврозоната Лондонското Сити служи като неин основен финансов център. Над 40% от световната валутна търговия  се осъществява в английската столица – повече отколкото в цялата еврозона.

През миналата година Великобритания предприе съдебни действия срещу ЕЦБ заради политиката й по отношение на седалището на клиринговите къщи, която предвижда важни части от финансовата инфраструктура на Лондон да се пренесат в еврозоната.

„По-голямата част от бизнеса трябва да се осъществява в рамките на еврозоната. Той е свързан с капацитета на ЕЦБ да осигурява ликвидност и гарантира контрол над единната валута“, посочва Ноайе пред вестника, докато обикаля Азия, за да рекламира Париж като център за търговия с юани.

„Ние не сме против част от бизнеса да се извършва в Лондон. Но основната част трябва да е под наш контрол. Това е вследствие на избора на Великобритания да остане извън еврозоната“, изтъква Ноайе.

Изказването на френския централен банкер идва в началото на активна дипломатическа седмица в ЕС, в която Лондон отново ще търси защита на финансовите си услуги от влиянието на по-интегрираната еврозона.

Министрите от ЕС ще се срещнат във вторник в Брюксел, за да постигнат споразумение относно предоставянето на ЕЦБ на правомощия да надзирава всички банки, като първа стъпка от европейския банков съюз, който няма да включва Великобритания.

Ноайе смята, че от малките банки идват най-големите проблеми в еврозоната. „Банковият надзор трябва да покрива всички банки, иначе е безполезен.“

Британският финансов министър Джордж Озборн подкрепя принципа на банковия съюз за еврозоната, но настоява да се реформират правилата за гласуване, за да не може новият блок да налага своите правила върху целия ЕС. Озборн е подкрепян от шведския си колега Андерс Борг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:19 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още