IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германският парламент одобри сделката за Гърция

Гласуването беше ключов тест за коалицията на Ангела Меркел преди федералните избори в Германия през септември 2013 г.

15:33 | 30.11.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Германският парламент одобри сделката за Гърция

Германските законодатели одобриха с голямо мнозинство пакета от мерки, целящ да понижи дълговата тежест на Гърция до 124% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната до 2020 г., съобщава CNBC.

Гласуването беше ключов тест за дясноцентристката коалиция на канцлера Ангела Меркел преди федералните избори в Германия през септември 2013 г.

Основните опозиционни партии - на социалдемократите и на зелените – подкрепиха спасителната програма заедно с по-голямата част от депутатите в консервативния блок на Меркел.

От 584 депутати, присъствали на заседанието, 473 гласуваха за спасителната програма, 100 гласуваха против, а 11 се въздържаха. 

Преди гласуването германският финансов министър Волфганг Шойбле похвали усилията на новото гръцко правителство, но заяви, че спекулациите за вероятно ново преструктуриране на гръцкия дълг могат да спънат реформите.

„Ако кажем, че гръцкият дълг ще бъде преструктуриран, волята за по-нататъшни икономии отслабва правопропорционално. Подобни подвеждащи спекулации не решават проблемите. Фалитът на Гърция може да доведе до разпадане на еврозоната“, предупреди той.

За първи път тази седмица правителството в Берлин призна, че спасителната програма може да доведе до загуба на федерални приходи.

През последните дни германската преса не спести опасенията си, че Берлин и други страни от еврозоната вероятно ще се наложи да отпишат част от гръцкия дълг.

Шойбле коментира, че страната му настоява за стриктен надзор на реформите в Гърция,  който да гарантира, че Атина ще изпълни заложените фискални цели.

Той констатира още, че конкурентоспособността на гръцката икономика най-после е започнала да се повишава в резултат от фискалните икономии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:26 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още