IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дългът на банките от периферията на еврозоната пак привлича инвеститорски интерес

По-високата доходност и атрактивната цена на книжата примамват инвеститорите

21:22 | 28.11.12 г.
Дългът на банките от периферията на еврозоната пак привлича инвеститорски интерес

Дългът на банките от периферията на еврозоната отново е в полезрението на инвеститорите, пише FT.

Допреди няколко месеца инвеститорите не биха погледнали облигациите на португалските банки. Преструктурирането на банкова система в Ирландия също охлади апетитите за ирландски банков дълг.

През последния месец обаче финансовите институции от двете държави отново се завърнаха на пазарите.

Португалската Banco Espírito Santo издаде 3-годишни необезпечени облигации на стойност 750 млн. евро – първата банкова емисия от април 2010 г. Bank of Ireland пък пусна обезпечени облигации на стойност 1 млрд. евро за първи път от повече от 3 години.

Италианската Intesa Sanpaolo емитира подчинен дълг на стойност 1,25 млрд. евро, а испанската BBVA – за 2 млрд. евро.

Това показва колко сериозна е промяната от юли насам, когато председателят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги за пръв път недвусмислено и твърдо обеща да направи всичко възможно, за да спаси еврото, отбелязва изданието.

Готовността на ЕЦБ да изкупува дълг на затруднените държави от еврозоната премахна риска от разпадане на валутната общност, което спомогна и за понижението на доходността по дълговите книжа от периферията на паричния съюз.

Банките от региона започнаха да се възползват от тази тенденция. Има и надежда, че с повторното отваряне на пазарите за финансовите институции от периферията на еврозоната ще се върви и към нормализирането на условията за дългово финансиране в Европа. Това на свой ред би спомогнало банките да се откопчат от зависимостта си от централните банки и евтините пари на заем от ЕЦБ.

Анализатори обясняват интереса на инвеститорите към корпоративен и в частност банков дълг с по-високата доходност, която той носи. Освен това цената на книжата също е доста привлекателна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:01 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още