IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК представи своята визия за реформата на еврозоната

В дългосрочен план ще се мисли за създаването на автономен бюджет на европейския паричен съюз

21:00 | 28.11.12 г. 2
ЕК представи своята визия за реформата на еврозоната

Европейската комисия (ЕК) предлага създаването на специален финансов инструмент, който да подпомага държавите от еврозоната при изпълнението на реформите, свързани с изграждането на архитектурата на паричния съюз, стабилизирането му и подобряването на функционалността му.

Предложението на Еврокомисията е залегнало в новия подробен план за задълбочен и истински паричен съюз, който беше представен от председателя на комисията Жозе Мануел Барозу, еврокомисарят по икономическите въпроси Оли Рен и еврокомисарят за вътрешния пазар и услугите Мишел Барние.

Барозу обясни, че този инструмент – т. нар. специален бюджетен капацитет, се планира да бъде извън многогодишната финансова рамка на Европейския съюз (ЕС). Той ще използва собствени ресурси и се планира да осигурява достатъчно средства за подкрепа на важни структурни реформи в големите икономики под напрежение. Създаването му ще бъде въз основа на нови, специални разпоредби в европейските договори.

В дългосрочен план обаче ще се мисли за създаването на автономен бюджет на еврозоната, допълни Барозу.

Би могло да се разгледа и възможността за създаване на фонд за обратно изкупуване на дълг (при строги условия) и за въвеждане на европейски дългови ценни книжа, за да се спомогне за намаляването на дълговете и да се стабилизират финансовите пазари, посочи Барозу.

ЕК освен това предлага контролът и управлението на бюджетния капацитет и другите финансови инструменти, създадени специално за нуждите на зоната, да се упражнява от специална от финансова служба в рамките на комисията.

В краткосрочен план Брюксел смята, че най-важно е да се продължи с укрепването на еврозаконодателството и промените в договорите, които да положат основите на бъдещите реформи на паричния съюз.

Държавите членки следва също така да положат усилия за постигането на съгласие за създаване на единен надзорен механизъм за банките до края на годината, посочи Мишел Барние.

Освен единният надзор, ЕК посочва, че е необходимо да продължи работата по единната схема за гарантиране на депозитите, както и по специалния орган, който ще съдейства за оздравяването на банките.

Този орган ще има по-различна роля от единния надзор и ще може да организира оздравяването на финансовите институции по необходимата методика и съгласно съществуващите договори, посочи Барние. Това означава, че с ресурс на банките ще бъдат спасявани други банки.

Брюксел потвърди, че основните приоритети на европейските власти трябва да бъдат насърчаването на растежа и създаването на нови работни места чрез осъществяване на важни структурни и фискални реформи „в дух на равнопоставеност и социална справедливост“.

„Правим всичко възможно, за да гарантираме устойчивостта и необратимостта на еврото“, коментира Оли Рен. Той допълни, че ще се търсят и начини за единното представяне на еврозоната в международните финансови институции.

Някои от предлаганите от ЕК мерки може да бъдат приети без да се променят действащите европейски договори. За други от тях обаче ще се изискват законодателни изменения и приемането на нови правомощия на ЕС, подчертаха еврокомисарите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:02 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още