IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще се нуждае ли Италия от спасителна помощ през 2013 г.?

Анализатори предвиждат по-дълбока рецесия в сравнение с прогнозираната от правителството и сериозно отражение на политическата нестабилност върху икономиката

13:06 | 28.11.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Ще се нуждае ли Италия от спасителна помощ през 2013 г.?

Икономистът в Roubini Global Economics Марк Уилис смята, че съсредоточаването на пазара върху икономическите проблеми на Гърция и Испания е отвлякъл инвеститорите от структурните слабости, присъщи както на италианската икономика, така и на политическата ѝ система.

Той посочи, че Италия страда от 3 „основни слабости“ - бавен ръст, много високи нива на публичния дълг и редовно повтарящи се периоди на политическа нестабилност, последната от които вероятно ще се появи отново при подготовката за общите избори през пролетта на 2013 г.

„Периодът на относителна, макар и временна, политическа стабилност през последните 12 месеца позволи на воденото от Монти експертно правителство да проведе няколко икономически реформи, които би било напълно невъзможно да си представим при управление на Берлускони“, каза Уилис.

„Дори при най-добрия сценарий – удължаване на премиерския мандат на Монти, което е твърде вероятно в случай, че избраният парламент не успее да сформира правителство – Италия няма да постигне стабилно политическо равновесие с подкрепа на широк кръг от политически партии с различни уклони, необходими за осигуряване на парламентарното мнозинство. Изглежда вътрешнокоалиционните идеологически различия ще ограничат силно темпото на структурната реформа, която в най-добрия случай ще напредва бавно“, добави той.

Според Перуцо вследствие на това пазарното доверие в Италия вероятно ще намалява с наближаването на изборите. „Политическият риск се добавя към макроикономическия и навлизайки в новата година смятаме, че са налице условия Италия да се изправи пред допълнителни пазарни сътресения“, отбеляза той.

Икономистът в швейцарската банка UBS Матео Коминета обаче е по-оптимистично настроен за пазарната перспектива.

„Мисля, че бюджетната консолидация всъщност ще продължи, който и да спечели изборите, а това е най-съществено за пазарите в дългосрочен план“, каза Коминета.

„Реформите, които бяха гласувани, няма да бъдат подлагани на корекции. Либерализирането на пазара на стоки трябва да продължи, макар че при реформите в публичната администрация и съдебната система вероятно ще настъпи застой, тъй като вследствие на изборите е вероятно да бъде избрано правителство от левия политически спектър. Но като цяло мисля, че реформаторските усилия трябва да продължат“, коментира той.

Джани Тоньоло, професор по икономика в университета Duke, добави, че един разединен нов парламент ще направи изключително трудно прокарването на реформите на Монти. „Изборите биха могли да променят положението към по-добро“, твърди той. Рискът е, че и малкото направено може да бъде заличено от новоизбраното правителство, предупреждава Тоньоло.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още