IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Международните компании гледат на кризата в еврозоната като на възможност

Регионът остава добра дългосрочна инвестиция и значителен брой успешни компании виждат възможности за растеж, коментира анализатор

20:02 | 27.11.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Международните компании гледат на кризата в еврозоната като на възможност

Две трети от главните изпълнителни и финансови директори по света гледат на кризата в еврозоната като на възможност за придобиване на конкурентно предимство, показва проучване на глобалния консултант Accenture.

56% от бизнес ръководителите на запитаните 450 компании казват, че кризата е възможност за техните фирми да ускорят инвестициите в области като аутсорсинг, доставки и риск мениджмънт.

„Анализът ни от предишни икономически кризи е валиден и днес: най-добре при подем се представят тези, които са инвестирали по време на спада“, коментира Марк Спелмън, главен стратег в Accenture.

„Компаниите трябва да балансират между минимизирането на днешните разходи и усилията за подобряване на дългосрочните си оперативна ефективност и конкурентно предимство.“

Близо 75% от запитаните отговарят, че предприемат агресивни мерки за съкращаване на дискреционни разходи, а около 50% вече са намалили персонала.

Според проучването някои компании са се възползвали от кризата, за да увеличат пазарния си дял, като 19% споделят, че са избрали да разширяват същинския си бизнес в еврозоната, а други 23% посочват, че планират да започнат скоро да го правят. 75% от китайските респонденти са предприели или предвиждат експанзия в региона.

„Еврозоната остава добра дългосрочна инвестиция и значителен брой успешни компании виждат възможности за растеж, както в основни, така и в съпътстващи бизнес направления“, изтъква Спелмън.

„Става въпрос по-скоро за търсене на повишена конкурентоспособност и по-голям пазарен дял от външните инвеститори на базата на доверието им в европейската икономика, отколкото на търсене на подценени активи.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още