IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съдът разреши на Praktiker да увеличи капитала си

Така веригата получава възможност да получи свеж капитал за стратегията си за преструктуриране

14:49 | 27.11.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Борещата се с проблеми германска верига от типа "направи си сам" Praktiker получи зелена светлина за планираното увеличение на капитала си.

Върховният апелативен съд в Заарбрюкен разреши молбата за увеличаване на капитала на Praktiker, заяви говорител на съда, цитиран от DPA. Опонентите в процеса са признали преди това, че не са прави и са оттеглили исканията си, казва компетентното първо гражданско отделение на Апелативния съд. Като цяло според съда 21 акционери са обжалвали взетото на годишното общо събрание в началото на юли решение за увеличаване на капитала. Съдът искаше първоначално да вземе решение по казуса в петък.

През изминалата седмица Praktiker обяви, че планираното увеличение на капитала няма да се оспорва от холдинговото дружество Donau Invest и Berenberg Bank, при условие, че останалите акционери не упражняват своите права на записване. В такъв случай двата акционера ще получат акции на Praktiker за по 1,08 евро. В момента листнатото на Mdax дружество се търгува на цена от 1,32 евро. Увеличението на капитала ще бъде със 60 млн. евро, и ще бъде осъществено веднага след края на съдебния конфликт, заяви говорител на компанията.

През миналата седмица пък финансовият инвеститор Clemens Vedder упрекна Praktiker и неговите големи акционери, че се отклоняват от първоначалния строг курс на консолидация. Vedders Investmentgesellschaft Whitesmith обясни отдръпването си от предстоящото увеличение на капитала с това, че „взаимно договорените цели и мерки сега се преследват в разредена форма, или са напълно изоставени". На призива за корекция на условията другите страни, участващи в концепцията за преструктуриране, не са реагирали.

Whitesmith бе обещал преди това да предостави на Praktiker до 20 млн. евро свеж капитал, ако акциите от увеличението на капитала не бъдат предложени за продажба. Така фондът би станал най-голям акционер в базирания в Хамбург концерн. „Рамковите условия се влошиха до такава степен, че положителното ни инвестиционно решение не може да бъде потвърдено“, заяви говорител на инвеститора.

Заради своята стратегия за намалени цени (20% намаление на всички артикули с изключение на храни за домашни любимци) Praktiker се свлече в сериозна криза и сега планира да превърне повече от половината от 234-те си магазина в Германия в обекти на печелившото си дъщерно дружество Max Bahr.

Продажбите на концерна в Централна и Източна Европа отчитат спад през последната година. В Румъния приходите са паднали с над 21% за една година (до 152.3 млн. евро), а в Турция – с близо 12% до 94.7 млн. евро. Положението в останалите пазари също не успокоява. В България продажбите през 2011 г. са били 48.3 млн. евро, което е с 12 на сто по-малко от 2010 г. Общият спад на международната дейност е над 10%.

Praktiker оперира в общо 10 страни с около 440 магазина, а в България веригата има девет обекта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още