IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ също търси начини да облекчи дълговото бреме на Гърция

Еврогрупата ще дискутира конкретни мерки за намаляването на гръцкия дълг на нова среща на 13 декември

12:29 | 27.11.12 г. 1
Автор - снимка
Редактор
ЕЦБ също търси начини да облекчи дълговото бреме на Гърция

Европейската централна банка (ЕЦБ) обмисля нови начини за запълването на недостига при финансирането на Гърция. Банката възнамерява да използва за целта гръцките облигации, които държи, съобщават запознати анонимни източници, цитирани от Bloomberg.

Някои централни банки на държави от еврозоната, които са инвестирали в гръцки дълг, още през февруари обещаха да дадат на Гърция печалбите от тези инвестиции.

Въпросът за печалбите на централните банки от гръцките облигации отново е на дневен ред и ЕЦБ търси начини дългът да бъде преструктуриран или обратно изкупен от гръцките власти.

Според информациите ЕЦБ държи гръцки облигации за 10-15 млрд. евро. Говорител на централната банка на еврозоната обаче засега отказва да коментира публикуваните числа, както и дали изобщо подобни планове са в процес на обсъждане.

Финансовите министри на еврозоната постигнаха споразумение до 2020 г. дълговото бреме на Гърция да бъде намалено с 40 млрд. евро до 124% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната.

Все още обаче не са приети конкретни мерки за намаляването на гръцкия дълг. Със сигурност ще бъде приложен комплекс от мерки, като се обсъжда обратното изкупуване на гръцки облигации, понижаването на лихвите по спасителните заеми за Гърция и отлагането на лихвените плащания по същите тези заеми.

Кредиторите на Атина са изчислили, че Гърция може да има нужда от малко под 33 млрд. евро допълнително финансиране до 2016 г. Финансовата дупка би могла значително да се разшири, ако на страната бъдат дадени допълнителни 2 години за постигането на договорените с кредиторите фискални цели.

Междувременно председателят на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер съобщи, че конкретните мерки за намаляването на гръцкия дълг ще бъдат дискутирани на нова среща на финансовите министри на държавите от еврозоната, която ще се състои на 13 декември.

Тогава ще се вземе и решение за освобождаването на траншовете по спасителната програма за страната, които бяха блокирани заради изборите и финансовата проверка от инспектори на „тройката“ - Европейската комисия, ЕЦБ и Международния валутен фонд (МВФ).

Атина трябва да получи общо 43,7 млрд. евро, като най-големият транш в размер на 31,2 млрд. евро се чака още от юни.

През декември страната ще получи над 34 млрд. евро от сумата, като голяма част от тях ще отидат за рекапитализация на банките. Останалите средства ще бъдат преведени на три транша в началото на следващата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:06 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още