IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нова надежда за споразумение между Лондон и ЕС относно бюджета за 2014-2020

Нашето усещане е, че Камерън получи това, което искаше, коментира европейски дипломат

12:07 | 22.11.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Последното предложение за бюджета на ЕС изглежда ще омилостиви британския премиер Дейвид Камерън. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Последното предложение за бюджета на ЕС изглежда ще омилостиви британския премиер Дейвид Камерън. Снимка: Ройтерс

Надеждата за сделка между Лондон и Европейския съюз (ЕС) за бюджета на общността за периода 2014 г. - 2020 г. е все по-осезателна, въпреки че дипломатите все още работят върху серия възражения, отправени в последния момент от редица европейски столици, в навечерието на започващата утре срещата на лидерите на ЕС, съобщава Financial Times.

Предпазливият оптимизъм всъщност отразява чувствителна еволюция в британската позиция. Окуражаваща е и британската реакция на последното предложение на президента на ЕС Херман Ван Ромпой за бюджета на общността.

Предложението определя таван на разходите за 7-годишния период от 940 млрд. евро, или с 3 млрд. евро по-малко в сравнение с настоящия дългосрочен бюджет.

Икономиите са по-скромни, от тези, за които британският премиер Дейвид Камерън настояваше, а именно бюджетът да не надхвърля 886 млрд. евро. Все пак това ще позволи на премиера да заяви пред евроскептиците на Острова, че е извоювал определени бюджетни съкращения.

„Нашето усещане е, че Камерън получи това, което искаше“, изтъква европейски дипломат.

За да приключи сделката, Ван Ромпой вероятно ще се наложи да се откаже от предложението си Великобритания да покрие своята собствена отстъпка в европейския бюджет. Подобно решение би свило сумата, която Лондон получава обратно, до 1 млрд. евро от сегашните 3,5 млрд. евро.

Франция е особено недоволна от сумата, която Великобритания получава обратно, тъй като Париж покрива около една четвърт от нея.

От своя страна френският президент Франсоа Оланд обеща да блокира предложените ограничения на средствата за селскостопанската политика на общността. „Трябва да заделим средства за общата селскостопанска политика, така че парите за френските фермери да не се окажат една от променливите“, се посочва в изявление на Елисейския дворец.

Камерън заяви пред парламента в Лондон, че той няма да се откаже от никаква част от сумата, която страната му получава обратно, обвинявайки своя предшественик Тони Блеър, че се е отказал от половината от тези пари още през 2005 г, с което е отслабил позицията на страната.

Великобритания настоява за икономии и в административния бюджет на ЕС, с което иска да демонстрира, че бюрокрацията в Брюксел не е имунизирана към икономическата криза. Франция и други страни също настояват за сериозно ограничаване на административните разходи на Брюксел.

След разговор с Херман Ван Ромпой във вторник вечерта британският премиер заяви, че подходът му на предстоящата среща ще е „конструктивен“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още