IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Португалия получи одобрение за пореден транш от 2,5 млрд. евро

Този път на експертите от „тройката“ е било необходимо двойно по-малко време от обикновено за вземане на решението

10:14 | 20.11.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Португалия получи одобрение за пореден транш от 2,5 млрд. евро

Международните кредитори на Португалия – ЕК, ЕЦБ и МВФ, са одобрили предоставянето на поредния транш от финансовата помощ за страната в размер на 2,5 млрд. евро, е съобщил португалският финансов министър Витор Гашпар, цитиран от ИТАР-ТАСС.

„Експертите на „тройката“ достигнаха до извода, че реформите, провеждани от Лисабон с цел съкращаване на бюджетния дефицит, вървят с добри темпове, независимо от влошената перспектива пред европейската и световната икономики“, посочва Гашпар. 

Финансовият министър е напомнил, че делегацията от експерти посещава страната му вече за шести път, като сега им е била необходима само една седмица, за да вземат решението за отпускане на средства, докато преди това обикновено им е отнемало поне две.

Към момента Португалия е получила 75% от помощта в размер на 78 млрд. евро, която поиска през май 2011 г.

Предоставянето й принуди консервативното социалдемократическо правителство да предприеме твърди мерки за съкращаване на държавните разходи, в това число и социални, да повиши данъци и да промени трудовото законодателство.

Реформите получиха подкрепата на ЕС и МВФ, въпреки че бяха отхвърлени от болшинството португалски граждани, които проведоха многобройни протести.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:04 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още