IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврозоната се е върнала към рецесия още през миналата година?

Center for Economic Policy Research прилага по-широка дефиниция за рецесия и поставя по-голяма тежест върху развитието на пазара на труда

20:54 | 16.11.12 г.
Еврозоната се е върнала към рецесия още през миналата година?

Еврозоната е изпаднала в рецесия още през третото тримесечие на миналата година, смятат иекспертите от Center for Economic Policy Research (CEPR), цитирани от The Wall Street Journal.

Според данните на европейската статистическа служба Евростат, които бяха публикувани вчера, икономиката на еврозоната се е понижила за второ поредно тримесечие в периода юли-септември.

CEPR обаче прилага по-широка дефиниция за рецесия и поставя по-голяма тежест върху развитието на пазара на труда. Безработицата в еврозоната нараства непрекъснато от средата на миналата година.

“Пазарът на труда не се беше възстановил напълно от предишната рецесия и вероятно това е причината заетостта отново да започне да пада толкова бързо”, коментират от института.

Икономистите подчертават, че рецесията в еврозоната като цяло е причинена и се задълбочава заради определени държави-членки на валутната общност.

“Икономиката на Франция засега едва крета, в Испания и Португалия има много ниско ниво на заетост и спад на брутния вътрешен продукт (БВП), докато в Германия, Австрия и Естония картината е коренно различна. Във Финландия пък заетостта също е сравнително ниска, но не и растежът”, посочват експертите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още