IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Йоахим Гаук предупреждава икономиката за необузданата алчност

Да си на зелена финансова територия не ти дава право да пресичаш червени линии, заяви германският президент

22:31 | 15.11.12 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Йоахим Гаук: &quot;Благоприличието в икономиката също е важно&quot;. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Йоахим Гаук: "Благоприличието в икономиката също е важно". Снимка: Ройтерс

Като голяма поука от дълбоката финансова криза германският президент Йоахим Гаук  предупреди мениджърите на компаниите да не се спускат в необуздано преследване на печалби и алчност. Той също така призова в четвъртък в реч по време на "Икономическата среща на лидерите" в Берлин към промяна на нагласите в обществото, за да може отново отговорността за цялата общност да се придвижи в центъра на действието, предаде Ройтерс.

"Благоприличието в икономиката също е важно", подчерта Гаук в текста си. Но това означавало същевременно, че преследването на печалба не е непристойно. „Опасна е само чистата алчност, искането на повече неща на всяка цена. Цивилизиринето на алчността обаче може да създаде просветен капитализъм". Гаук припомни и едно изречение от Конституцията – "Собствеността задължава". Икономическите елити не трябва да мислят само за добри печалби, но също трябва да поемат отговорност за общността. „Да си на зелената финансова територия не ти дава право да пресичаш червени линии“, заяви германският президент.

Това се отнасяло и за световната икономика. "Не всички са разбрали все още, че не само спестяването на пари и ресурси, но и нашите социални ценности трябва да бъдат съблюдавани в глобалния пазар", разкритикува Гаук, визирайки правата на човека, човешкото достойнство, уважение и разбирателство към различията. "Става дума за демокрация, за нейните граждани и всички възможни форми на отговорност", подчерта президентът. Здравите компании се нуждаят от здравословна околна среда, каза още той.

Отговорното корпоративно поведение обаче включва в себе си и отговорността на клиента, каза Гаук и посочи по-специално потребителите: „С получаването на касов бон всеки може да увековечи ужасни условия". От друга страна, потребителите имали огромна пазарна мощ, с която те биха могли да повлияят на производствените условия по целия свят.

Виновни за кризата според Гаук са не само компаниите, и по-специално тези от финансовия сектор. Сред тях е имало прелъстители, както и прелъстени. „В края на краищата политиката подхранва нереалистични фантазии за растеж. Прекомерни очаквания и доверчивост имаше и сред клиентите. Екстравагантността и липсата на умереност доведе кризата", заключи президентът. Същевременно Гаук предупреди да не се замазват собствените грешки, които да се заменят с грешки на анонимни институции като "пазарът" или "системата". 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:50 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 0
Людени
преди 11 години
"Виновни за кризата според Гаук са не само компаниите, и по-специално тези от финансовия сектор. Сред тях е имало прелъстители, както и прелъстени."И какво правим за да НЕ СЕ повтарят събитията? Кога ще започнем ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 1
Ricco
преди 11 години
Проблемът с големите печалби не са самите печалби, а това, че спечелилите ги, след това не знаят какво да правят с парите. Ако например ги инвестират в нови и полезни технологии (краен пример - термоядрен синтез) нищо лошо няма да има. Но в повечето случаи, тъй като нивото на печалбите надхвърля нивото на компетентност на спечелилите ги, се стига до спекулации, които често имат печален ефект за обществото (например поскъпване на петрола или храните). Ако печалбите се инвестират в развитие и с намерение да спечелят всички, няма нищо лошо. Но когато спекулираш срещу интересите на обществото няма как да очакваш аплодисменти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 0
GKaloferov
преди 11 години
Така,така - затова освен "Богатството на народите" трябва и "Теория на нравствените чувства" да се чете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
Lucifer
преди 11 години
и това ако не е утопия...с нищо по-различна от тази в близкото минало..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
0pk
преди 11 години
Не е трудно да се разбере какво значи "необуздано преследване на печалби и алчност". Разбира се, че е съвсем естествено една компания да търси печалба, но едно е да се гони печалба 10-20% , друго е 100-200%. И в двата варианта компанията ще е на печалба, но основният въпрос е за чия сметка е печалбата. Практиката показва че ще е за сметка на обикновените хора - служители и потребители.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
Sakamano
преди 11 години
Не знам, но на мен ми заприлича на изказване от някой комсомолец. Какво значи "необуздано преследване на печалби и алчност"? Компаниите са създадени за да носят печалби на собствениците и акционерите си. Те са алчни по дефиниция и в това няма нищо лошо. Въпросът е дали спазват законите, или не, защото ако го правят, не е редно някой да им държи сметка колко са алчни. Ако законите не са достатъчно добри, за да гарантират "социалните ценности" и отговорното поведение, то пропускът е на държавниците, а не на мениджърите на компаниите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
balkando
преди 11 години
точно и ясно за всички, които не са си купили дипломите и притежават достатъчно ерудиция за да го разберат. Особено изречението за здравата среда, в която фирмите могат да се развиват нормално.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още