IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Португалската икономика се е свила за осмо поредно тримесечие

Спадът през третото тримесечие е с 0,8% спрямо предходното и с 3,4% на годишна база

15:26 | 14.11.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Португалският премиер Педро Пасуш Коельо. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Португалският премиер Педро Пасуш Коельо. Снимка: Ройтерс

Португалската икономика се е свила за осмо поредно тримесечие през третата четвърт на годината, след като правителството в Лисабон извърши тежки икономии в опит да овладее бюджетния си дефицит и да понижи дълговите си нива, съобщава Bloomberg.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на страната се е свил с 0,8% спрямо второто тримесечие, когато изгуби 1,1%, разкриват данни на националното статистическо бюро в Лисабон. Икономисти, участвали в проучване на Bloomberg, прогнозираха спад от 0,6%.

За периода БВП на страната се е понижил с 3,4% на годишна база – най-сериозният спад от второто тримесечие на 2009 г. Нарастването на износа също се е забавило, се казва още в съобщението на статистическото бюро.

Португалският премиер Педро Пасуш Коельо се опитва да се справи с безработицата и задълбочаващата се рецесия като в същото време съкращава бюджетните разходи и повишава данъците, за да изпълни условията по възлизащата на 78 млрд. евро спасителна програма за страната.

Правителството вече получи допълнително време, за да понижи бюджетния си дефицит, след като приходите от данъци се оказаха по-ниски от очакваните.

Португалия иска да постигне бюджетен дефицит от 5% от БВП през 2012 г., който да понижи до 4,5% през 2013 г. Страната ще успее да свие дупката в бюджета си до предвижданите от Договора от Лисабон 3% едва през 2014 г.

На 3 октомври португалският финансов министър Витор Гаспар заяви, че правителството му има намерение да извърши „огромни“ данъчни повишения, за да изпълни заложените за 2013 г. цели, когато икономиката на страната се очаква да се свие за трета поредна година.

През 2013 г. португалското правителство прогнозира спад от 1% след 3% свиване през тази.

През последното десетилетие растежът на страната остана под 1%, с което Португалия се нарежда сред най-слабо представящите се икономики в Европа.

Според правителтвото в Лисабон безработицата в старната ще нарасне до 16,4% през 2013 г. от 15,5% през тази.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:26 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още