IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорите в Европа останаха предпазливи, фокусът отново е Гърция

Ако несигурността около Гърция, Испания и "фискалната пропаст" в САЩ бъде разсеяна, пазарите могат да спечелят 10% до края на годината, коментира анализатор

18:55 | 12.11.12 г.
<p>
	Фондовата борса във Франкфурт. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Фондовата борса във Франкфурт. Снимка: Ройтерс

Европейските индекси отново се понижиха в понеделник след волатилна сесия, пише MarketWatch.

Междувременно Гърция гласува бюджета си за 2013 г. в навечерието на срещата на Еврогрупата, а Япония публикува разочароващи икономически данни.

Stoxx Europe 600 изгуби 0,27% до 270 пункта, след като в петък затвори на червено за трета поредна сесия.

„Технически се намираме в благоприятен за пазара момент, тъй като от ноември до януари инвеститорите обикновено са 'биче' настроени. Съществуват обаче няколко фактора, които ни възпират“, казва Филип Жизел, директор на BNP Paribas Fortis Capital Markets.

Той изтъква несигурността около следващия транш по спасителната програма за Гърция, напрежението около Испания, която формално все още не е поискала финансова подкрепа и заплахата на така наречената „фискална пропаст“ в САЩ.

„Пазарът се разколебава заради липсата на решения. Сега на практика сме на нивата, при които затворихме в края на лятото. Пазарите изчакват“, коментира той. „Мисля че всички ще изпитаме облекчение, когато тези три проблема останат зад гърба ни“.

„Ако те бъдат разрешени, пазарите могат да спечелят 10% до края на годината“, допълва Жизел.

В ранните часове в понеделник гръцкият парламент прие бюджета на страната за 2013 г. - необходима стъпка, за да може Гърция да получи следващия транш по спасителната си програма.

Анализатори на Société Générale обаче изтъкват, че „е малко вероятно споразумение по този въпрос да бъде постигнато в настоящия момент“.

„Проблемът се състои във факта, че от където и да погледнем уравнението, Гърция се нуждае от още пари, както за да финансира плащанията по дълговете си, така и за да финансира текущите разходи на правителството“, допълват те.

„На практика страната се нуждае от чувствително опрощаване на дълговете и някаква форма на 'План Маршал'. В краткосрочен план нова политическа кръпка е най-вероятният изход като по-устойчиво решение се очаква едва след изборите в Германия през есента на 2013 г.“, посочват анализаторите на банката.

Също днес стана ясно, че през третото тримесечие японската икономика се е свила с 0,9% спрямо предходното тримесечие и с 3,5% на годишна база.

DAX 30 във Франкфурт спечели 0,07% до 7169 пункта.

Британският FTSE 100 се раздели с 0,04% до 5767 пункта, докато CAC 40 в Париж изгуби 0,35% до 3412 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:43 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още