IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Изказване на Драги потуши положителния ефект от победата на Обама

За червения финал на водещите европейски борси повлияха и лоши данни за германската икономика

20:02 | 07.11.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Изказване на Драги потуши положителния ефект от победата на Обама

Сряда можеше да бъде толкова щастлив ден за европейските борси. След началния ръст в сутрешните часове, ознаменуващ победата на Барак Обама в американските президентски избори, едно изказване на президента на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги „обърка сметките“ на инвеститорите и обърна тренда в негативна посока. Според изчисленията на банката последиците на дълговата криза достигат и Германия.

Основните индекси на водещите европейски фондови борси силно се понижиха в края на днешната търговия, предаде Ройтерс. Спадът се дължи на мрачните прогнози на Европейската комисия за икономическия растеж на еврозоната и на по-слабите от очакваното резултати за германското промишлено производство през септември.

В Лондон Fin-Times приключи сесията на 5791,63 пункта (- 93,27 пункта или спад от 1,58%), в Париж индексът CAC-40 падна до 3409,59 пункта (- 69,07 пункта, или 1,99%), докато водещият германски индекс DAX падна с 2% или 144,93 пункта до 7232,83 пункта. 

Инвеститорите обаче все пак коментираха, че изказванията на Драги не са изненадващи предвид слабите данни на германското индустриално производство и спада на поръчките в Германия. Двата показателя остават значително под очакванията на анализаторите и намекват за рецесия. Заводските поръчки в Германия през септември намаляха с най-бързото си темпо от година, усилвайки притесненията за съдбата на най-голямата икономика в еврозоната, след като дълговата криза в региона и забавящият се икономически ръст накараха компаниите да свият инвестициите си.  „Но все пак има значение кой го казва“, заяви дилър. Защото ЕЦБ и ФЕД все пак остават най-важните актьори на финансовите пазари. 

Победата на Обама зарази първоначално публиката с добро настроение. Положително инвеститорите оцениха особено еднозначния резултат на президентските избори. Особено, че се предотврати ситуация, подобна на тази през 2000 г. Тогава чак няколко седмици след изборите Върховният съд потвърди победата на Буш над Ал Гор. Някои наблюдатели виждат възможност за рали на фондовите пазари в края на годината.



Скептични гласове от друга страна напомнят за безизходицата, пред която е изправен Конгресът на САЩ. След изборите сега като следващ потенциален препъни камък се счита решението за фискалната скала, след като републиканците продължават да контролират Камарата на представителите, докато демократите контролират Сената.

Допълнителен тласък дойде и от отчетния сезон. Акциите на Munich Re се представиха сравнително добре в трудна среда и загубиха само 0,2 на сто до 127,35 евро. Особено повдигната прогноза и същевременно изявеното намерение за увеличение на дивидента осигури силното търсене на акциите. Като цяло финансовите акции се разпродаваха бързо. Акциите на Allianz загубиха 2,1% до 94,32 евро, а акциите на германските банки - около 4,4% до 34,38 евро.

Акциите на компаниите от ютилити сектора също бяха силно разпродавани. Инвеститорите се опасяват, че печалбите на компаниите ще продължат да страдат заради дълговата криза. Акциите на E.ON във Франкфурт паднаха с 2,8 на сто до 16,79 евро, докато книжата на RWE се понижиха с 2,8 на сто до 34,17 евро. Акциите на Infineon поевтиняха с цели 4,8 на сто до 5,40 евро. Срещу тренда се придвижиха акциите на BMW, които поскъпнаха с 0,6 на сто до 64,42 евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:28 | 11.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още