IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зоват британското правителство да предприеме „незабавни действия“ за икономиката

Балансите на правителството и централната банка да бъдат използвани за целево инвестиране, иначе страната рискува да продължи да изостава от конкурентите си

12:55 | 07.11.12 г.
<p>
	Британският министър на финансите Джордж Озбърн. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Британският министър на финансите Джордж Озбърн. Снимка: Архив Ройтерс

„Нужно е незабавно да бъдат предприети действия, ако искаме да станем свидетели на възстановяване, водено от износа, за което призоваваше правителството, а инвестициите в разпадащата се британска инфраструктура да позволят на бизнеса да превозва стоките и хората си по света. Правителството и Английската централна банка трябва да използват своите баланси както за целево инвестиране, така и като гаранция в период, когато Великобритания се наслаждава и на доверието на пазарите, и на изключително ниски разходи за заемане на средства, или ще продължим да изоставаме от конкурентите ни в световен мащаб“, добави той.

Едно от най-важните решения на Озбърн ще има последици не просто в продължение на няколко месеца. Бъдещото управление на Английската централна банка все по-често става обект на обсъждания, докато Кинг се подготвя за последните си месеци на поста начело на финансовата институция.

За пръв път правителството отправи открита покана за кандидатстване за поста. Заместникът на Кинг Пол Тъкър, който е спряган за поста му, е разглеждан от мнозина като компромисен вариант заради свързването му с манипулирането на Лондонския междубанков лихвен процент LIBOR от страна на британски банки по времето на кризата.

Външните кандидати, които се обсъждат от пазарите в момента, включват Марк Карни, управител на Канадската централна банка, както и лорд Адеър Търнър, в момента председател на британския регулаторен орган за финансовите услуги.

Комисията за монетарна политика към централната банка ще заседава утре, като съмненията дали тя ще гласува за разширяване на програмата за вливане на ликвидност в британската банкова система нарастват.

От месеци анализатори и икономисти спекулират, че банката ще обяви допълнително вливане на ликвидност през ноември, но тъй като предварителните данни за октомври бяха разочароващи и членове на комисията публично изразиха съмнения от ефективността на подобен ход, очакванията се промениха.

Според Вики Редууд, главен икономист за Великобритания в Capital Economics, шансовете за обявяване на вливане на ликвидност след утрешното заседание „паднаха под 50:50“. Тя смята, че подобен ход е по-вероятен през 2013 г., ако комисията за монетарна политика не го обяви през ноември.

Очаква се комисията да остави основната лихва на исторически рекордно ниското ниво от 0,5%, на което е от вече 3 години и половина.

Централната банка бе атакувана и за прекалената си „централизация и йерархичност“ при подготовката за кризата, като три отделни прегледа на правителствени комисии вече разкритикуваха ролята ѝ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:24 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още