IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Песимизъм обхвана европейските пазари

В навечерието на президентските избори в САЩ и гласуването на бюджета в Гърция инвеститорите намалиха значително активността си

19:31 | 05.11.12 г.
Песимизъм обхвана европейските пазари

С понижения на индексите приключи сесията на основните европейски пазари.

Общоевропейският Stoxx Europe 600 се понижи с 0,6% до 273 пункта, което е най-ниско ниво от 23 октомври. Индексът обаче е със 17% над годишния минимум, който достигна в началото на месец юни, предаде Bloomberg.

В края на деня в Германия DAX 30 изтри 0,51% до 7 326 пункта, във Великобритания  FTSE 100 отписа 0,5% до 5 839 пункта, а във Франция CAC 40 регистрира спад от 1,24% до 3 449 пункта.

Инвеститорите не останаха доволни от печалбите, които днес обявиха HSBC и CGGVeritas. В резултат акциите на британската банка изтриха над процент, след като стана ясно, че вероятно ще й бъдат повдигнати криминални обвинения за пране на пари от американските власти.

Слабата активност и минорните настроения на пазарите в Европа се обясняват от една страна с утрешните избори в САЩ, а от друга – с опасенията за бъдещето на Гърция в еврозоната.

Тази седмица парламентът в Атина трябва да гласува бюджета за 2013 г. и мерките за икономии, които страната ще изпълнява през следващите 2 години.

Премиерът на страната Андонис Самарас обеща, че съкращенията на пенсиите и заплатите в публичния сектор са последните, които гърците трябва да понесат. Това обаче не подейства успокоително на обществеността и в следващите дни Гърция ще бъде парализирана от серия стачки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:10 | 17.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още