IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Броят на безработните в Испания е нараснал с още близо 3% през октомври

Общо 4,8 млн. души в страната са без работа, което е ръст от над 10% на годишна база, отчита министерството на труда в Мадрид

12:49 | 05.11.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p lang="bg-BG" style="margin-bottom: 0cm">
	Опашка пред бюро за безработни в Мадрид. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Опашка пред бюро за безработни в Мадрид. Снимка: Ройтерс

Броят на хората без работа в Испания през октомври се е увеличил с 2,7%. Така този показател отбелязва ръст за трети пореден месец, съобщава BBC.

Общо 4,8 млн. души в страната са без работа, посочва министерството на труда в Мадрид. На годишна база броят на безработните се е увеличил с 10,8%.

Нивото на безработицата, отчитана на тримесечие, се счита за по-надежден показател от заетостта. В края на третото тримесечие безработицата в страната достигна 25%. Безработицата в еврозоната е 11,6%.

Испания – четвъртата по големина икономика в еврозоната – има най-високата безработица в Европа. Междувременно испанската икономика остава в рецесия. 

Страната се опитва да понижи високите нива на публичен дълг и за целта прилага строги бюджетни икономии. Тези мерки обаче спъват икономическия растеж.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още