IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорите в Европа останаха доволни от данните за заетостта в САЩ

Данните са добри, но работните места можеха да са много повече, ако компаниите се чувстваха малко по-сигурни в икономическата си прогноза, коментира анализатор

19:12 | 02.11.12 г.
<p>
	Фондовата борса във Франкфурт. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Фондовата борса във Франкфурт. Снимка: Ройтерс

По-добрите от очакваното данни за заетостта в САЩ насърчиха европейските инвеститори в петък, съобщава MarketWatch.

Stoxx Europe 600 се повиши с 0,42% да 275 пункта, след като през по-голямата част от сесията се колебаеше между слаби печалби и загуби в очакване на доклада на щатското министерство на труда.

По-рано през сесията паневропейският индекс нарасна до 276 пункта, но в последствие изгуби позиции поради несигурността за изхода от предстоящите президентски избори в САЩ.

„Данните са добри, но новите работни места можеха да са много повече, ако компаниите се чувстваха малко по-сигурни в икономическата си прогноза и малко по-уверени, че Конгресът ще направи необходимото, за да бъде избегната така наречената фискална пропаст в началото на следващата година“, казва Майк Ленхов, стратег на Brewin Dolphin.

Докладът за заетостта в САЩ се оказа ключов за търговията в Европа.

Последните данни за заетостта разкриват, че през октомври са били наети 171 хил. нови служители, което надхвърля очакванията на анализаторите за едва около 120 хил. В същото време безработицата в страната е нараснала до 7,9% от 7,8% поради увеличения брой на американците, търсещи си работа.

„Това определено е позитивен доклад за кампанията на Обама“, казва Стивън Поуп, изпълнителен директор на Spotlight Ideas.

Макроикономическите данни от САЩ подкрепиха Stoxx Europe 600, който отбеляза най-силното си представяне за последните 2 седмици. Освен данните за заетостта по-добри от очакваните се оказаха и данните за производствената активност отвъд океана.

Междувременно индексът на мениджърските поръчки в еврозоната през октомври беше ревизиран  до 45,4 пункта от 45,3 пункта.

FTSE 100 в Лондон нарасна с 0,11% до 5869 пункта.

DAX 30 във Франкфурт спечели 0,38% до 7364 пункта, докато CAC 40 в Париж се повиши с 0,49% до 3492 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:55 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още