IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шойбле: САЩ и Япония също са отговорни за икономическата стабилност

Устойчив икономически растеж не може да се гради върху планина от дългове, каза финансовият министър на Германия преди срещата на Г-20 в Мексико през уикенда

13:23 | 02.11.12 г. 4
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Волфганг Шойбле. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Волфганг Шойбле. Снимка: Ройтерс

САЩ и Япония трябва да споделят с Европа отговорността за осигуряването на глобалната икономическа стабилност.

Това коментира германският министър на финансите Волфганг Шойбле, с което сигнализира, че предстоящата среща на Г-20 няма да се фокусира само върху кризата в еврозоната, предаде Ройтерс.

Финансовите министри и централните банкери на 20-те най-силни икономики в света ще се съберат през почивните дни в Мексико, отбелязва агенцията.

Шойбле коментира в интервю за Ройтерс, че водещите икономики трябва да приложат структурни реформи и да продължат с фискалната консолидация, за да спечелят отново доверието на пазарите и да се върнат към устойчив растеж.

Финансовият министър на Германия не иска двудневната среща да се фокусира единствено върху проблемите в еврозоната. Той посочва, че лидерите на водещите икономики в света трябва да обсъдят и другите наболели проблеми – т. нар. „фискална пропаст“ в САЩ (предстоящото увеличаване на данъците и съкращаването на публичните разходи от 2013 г., което е регламентирано в американското законодателство) и дългът на Япония.

„САЩ и Япония носят същата отговорност за установяването на стабилността, колкото и ние европейците“, коментира Волфганг Шойбле.

„Г-20 трябва да подходи решително и отново да спечели доверието на инвеститорите чрез осъществяването на структурни реформи и прилагането на устойчиви фискални политики. Това е най-важната предпоставка за укрепването на глобалната икономика“, допълни той.

„Без фискална консолидация и реформи рискуваме по-нататъшна загуба на доверие и още по-слаб растеж. Устойчив икономически растеж не може да се гради върху планина от дългове“, каза още финансовият министър на Германия.

Волфганг Шойбле продължава да поддържа твърдата си позиция спрямо Гърция, но се изказва ласкаво за Испания. По думите му Мадрид е на „правия път“ и има достатъчно знаци, които го подсказват.

Той също така изрази надежда, че скоро ще има възможност проблемните банки да се рекапитализират директно със средства от постоянния спасителен фонд на еврозоната.

Германският финансов министър посочи също така, че не вижда опасност от отлагане на споразумението Базел ІІІ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:23 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 0
kanartikin
преди 11 години
Така си е.. нека припомним какви люде се нарояват след предишната такава еуфория 1929-33г.Ген.Франко, Бенито Мусолини, Адолф Хитлер и Йосив Висарионивич Сталин разбира се. Така че.. напред към единно управление ..Историята се повтаря в рими.... (-:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
deant
преди 11 години
Да, предлагам единна Европейска армия, която да накара хората да се чувстват европейски граждани управлявани от Берлин и Брюксел. Имам странен спомен от учебниците по история за подобен армейски опит, няма и 100 години от тогава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
Vesko94
преди 11 години
Уважаваме мнението Ви, г-не, но моля Ви пишете малко по-грамотно. Иначе по темата: Не мога да се съглася с Шойбле. Думите му като че ли имат за цел да изместят погледите от Европа към САЩ и Япония. Напоследък обаче САЩ показват, че макар и трудно напредък има, в Япония също. Да не забравяме и, че причината в Европа да има страни с високи дългове е именно политиката, която са водили северните страните(сред тях и Германия) към южните им съседи. Никой не е карал Германия да дава толкова пари на една Гърция, виждайки, че възможността те да бъдат върнати е малка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
lyusien
преди 11 години
Г-н Шойбле В Европа трябва да са наясно че светът е много глобализиран и проблемите в една икономическа зона оказват влияние върху другите Европа има предимството че е един огромен 600 милионен пазар с високо интелигентно население иновации и възможности за огромен просперитет За да успее Европа трябва да стане по-малко зависима от руския нефт и газ от американските технологии от арабските капитали и субсидирания китайски внос Това е по силите на Европа Но за да стане това необходимо е тотално промяна на поведението Гражданите и политиците на Европа трябва да се чувстват по-вече европейци и по-малко германци французи поляци българи румънци или хонландци Това трябва да го направят политиците и това предполата единна армия единна централна банка единна външна политика и единна програма за развитие Това е Чаоо Желая ви успех
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още