IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Печалбата на Royal Dutch Shell намаля покрай спада в цената на петрола

Компанията обаче увеличи тримесечния дивидент с 2,4% на годишна база

17:53 | 01.11.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Печалбата на Royal Dutch Shell намаля покрай спада в цената на петрола

Петролният гигант Royal Dutch Shell обяви свиване на печалбата до 6,12 млрд. долара за третото тримесечие от 7,2 млрд. долара през същия период на 2011 г., отдавайки го на спада в цените на петрола и природния газ, съобщи ВВС.

Ако се изключат еднократни ефекти като промените в данъчното облагане, печалбата достига 6,6 млрд. долара, отчитайки спад от 6% на годишна база.

Главният изпълнителен директор на компанията Петер Восер заяви, че числата отразяват „напредък в трудната обстановка в бранша“.

Продажбите са намалели с 8,9% до 112 млрд. долара вследствие на световното икономическо забавяне и пониженото търсене на петрол. От Shell отбелязаха, че по-големият марж на печалба в подразделението за преработка на петрол не е успял да компенсира загубите от по-ниската цена на суровината през тримесечието.

„Нашата печалба бе подложена на натиск от по-ниските цени на петрола и природния газ и от по-ниския марж на печалба при химическите продукти, които засенчиха печалбите от оперативното ни представяне, ръста от основната ни дейност по добив на петрол и газ и по-силните резултати при газовите и петролните продукти“, посочва Восер в свое съобщение.

Общата продукция през третото тримесечие се е свила с 1% до 2,982 млн. барела петролен еквивалент дневно. Ако обаче се изключи въздействието от продажбата на активи, проблемите със сигурността в Нигерия и други еднократни ефекти, продукцията от основната дейност на компанията е нараснала с 1%. 

От Shell обявиха и повишаване на тримесечния дивидент с 2,4% на годишна база. „Shell продължава да генерира значителни парични потоци и ние очакваме приоритетът да бъде реинвестирането им, но компанията може да си позволи по-щедър дивидент, ако реши“, заяви анализаторът в Investec Стюарт Джойнър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:21 | 03.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още