IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Планът на ЕЦБ за изкупуване на държавни облигации замръзна

Като че ли банката спечели битката срещу спекулациите за разпадането на еврозоната без да похарчи и един евроцент

09:30 | 31.10.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Планът на ЕЦБ за изкупуване на държавни облигации замръзна

Изминаха близо 2 месеца, откакто Европейската централна банка (ЕЦБ) обяви плана си за неограничено изкупуване на облигации, но желаещи за намеса на централната банка на еврозоната на пазарите така и не се появиха, пише FT.

Въпреки че разходите за обслужването на дълговете на основния кандидат – Испания, както и на другите държави от периферията на еврозоната, остават високи, ЕЦБ май спечели битката срещу спекулациите за разпадането на валутния блок без да похарчи и един евроцент.

Председателят на институцията Марио Драги продължава да подчертава, че е в пълна готовност да стартира схемата, но категорично отказва да коментира какви биха били нивата на доходност на държавните ценни книжа, които биха предизвикали намеса на ЕЦБ на пазарите, както и лихвите, при които изкупуването би спряло.

Вместо това Драги изтъква, че при евентуална намеса на банката ще се поставят строги фискални условия, които ако не бъдат изпълнени, централната банка веднага ще се оттегли.

Подобен курс на действие крие риск от силен ръст на лихвите по държавните облигации и непредвидими последствия за затруднените държави. Това подхранва опасенията, че ЕЦБ няма да издържи още дълго да успокоява пазарите и вместо това ще започне да печата пари, каквото е схващането на Германия за програмата за изкупуване на държавни ценни книжа.

Засега затишието дава въздух на испанския премиер Мариано Рахой и той все още устоява на натиска на пазарите и политиците да поиска помощ и намеса на ЕЦБ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още