IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Доходността на 10-годишните италианските облигации падна под 5%

Италия набра 7 млрд. евро чрез 5- и 10-годишни книжа, като доходността и по двете емисии е на най-ниското си ниво от близо година и половина

17:26 | 30.10.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Доходността на 10-годишните италианските облигации падна под 5%

Италия емитира 5-годишни и 10-годишни държавни облигации при понижена доходност, докато пазарите продължават да се концентрират върху развитието на събитията в еврозоната на фона на запазващите се опасения за преодоляването на дълговата криза в Испания и Гърция, съобщи Forexpros.

От 10-годишни облигации бяха набрани 3 млрд. евро при средна доходност от 4,92% при 5,24% на аукцион на ценни книжа с аналогичен матуритет, проведен през септември. Това е най-ниското ниво на доходност по 10-годишните облигации на аукцион от май 2011 г. Презаписването достигна 1,43 пъти, при 1,33 пъти през миналия месец.

Срещу 5-годишни облигации бяха получени 4 млрд. евро при средна доходност от 3,80% при 4,09% на аукцион на книжа със същия срок на погасяване през миналия месец. И при 5-годишните облигации доходността падна до най-ниското си ниво от май 2011 г.

На вторичния пазар доходността по базовите 10-годишни италиански облигации се запази след провеждането на аукциона на 4,97%.

Аукционите на държавни облигации се превърнаха в ключови индикатори за нагласите за риск през последните месеци, като трейдърите се опитват да преценят способността на задлъжнелите държави от еврозоната да се финансират самостоятелно.

Доходността по облигациите на страните от периферията на еврозоната започна неотклонно да се понижава, след като в началото на септември Европейската централна банка обяви готовността си за реализиране на неограничена програма за изкупуване на дългови книжа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още