IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Холандските либерали и Партията на труда се разбраха за коалиционно правителство

Постигнатото споразумение предвижда и съкращения на разходите с 16 млрд. евро през следващите 4 години, което трябва да доведе до балансиран бюджет през 2017 г.

18:23 | 29.10.12 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Холандският премиер Марк Рюте. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Холандският премиер Марк Рюте. Снимка: Ройтерс

Либералната партия на холандският премиер Марк Рюте и Партията на труда обявиха, че са постигнали споразумение за коалиция, което премахва препятствията пред полагането на клетва от проевропейското правителство, подкрепящо мерките на строги икономии, най-рано през следващата седмица, съобщи Ройтерс.

Рюте, чиито либерали спечелиха най-много места в изборите на 12 септември, ще запази премиерския пост, докато депутатът от Партията на труда Йерун Дайселблум се спряга за заместник на християндемократа Ян Кеес де Ягер начело на министерството на финансите.

Партията на труда обаче трябва да получи одобрение на споразумението от своя конгрес, който ще се проведе на 3 ноември.

Начело с Руте и Де Ягер, чиято партия претърпя тежки загуби на изборите, Холандия бе в предните редици на призоваващите за затягане на фискалната политика в еврозоната като начин за преодоляване на дълговата криза в региона.

Парламентарните избори се проведоха на фона на криза, нарастваща безработица, понижаване на цените на жилищата и стагнираща икономика. Според анализатори страната трябва да предприеме структурни реформи в области като жилищата, пазара на труда и социалното осигуряване.

Рюте и лидерът на Партията на труда Дидерик Самсон постигнаха споразумение доста по-бързо от очакваното, подчертавайки спешността на проблема, като се има предвид кризата в Европа и крехкото състояние на холандската икономика.

През миналата седмица холандски медии съобщиха, че лидерите на двете партии вече са се разбрали за съкращаване на правителствените разходи с около 16 млрд. евро за следващите 4 години, което трябва да доведе до постигане на балансиран бюджет през 2017 г. През юни правителството и институтът Centraal Planbureau прогнозираха бюджетен дефицит в размер на 2,6% от брутния вътрешен продукт на страната за посочената година.

„Това е балансиран пакет, който ще изведе Холандия от кризата по-силна“, каза Рюте, след като изложи пред съпартийците си съдържанието на постигнатото споразумение.

Най-големите съкращения на разходите са предвидени в сферата на здравеопазването с около 5 млрд. евро, социалното осигуряване – 3 млрд. евро, и правителствените разходи – 2,5 млрд. евро, посочва холандският ежедневник NRC Handelsblad, като се позова на източници от Хага.

Хората с по-високи доходи ще бъдат засегнати в по-голяма степен от бюджетните съкращения, защото ще им се наложи да плащат повече за здравни грижи, докато при получаващите най-ниски доходи покупателната способност леко ще се подобри, отбелязват от изданието.

Холандия, която е сред малкото държави в еврозоната, които запазиха максималния си кредитен рейтинг ААА, вече осъществява програма за строги икономии на стойност 12 млрд. евро, за която бе постигнато споразумение през април. Но при влошената икономическата обстановка са необходими допълнителни съкращения.

„В криза сме и трябва да предприемем мерки за излизане от нея, но няма да бъде лесно“, заяви Едит Шиперс, член на Либералната партия. „Това е много тежък пакет и на мнозина холандци ще им бъде трудно“, добави тя.

В бюджета за 2013 г., представен пред парламента през миналия месец, Де Ягер посочи, че се предвижда икономиката да нарасне с 0,75%, а бюджетният дефицит да достигне 2,7% от БВП, оставайки под ограничението от 3%, валидно за страните-членки на Европейския съюз.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:02 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още