IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отчетите на компаниите подкрепиха европейските индекси

Пазарите донякъде се отърсват от неколкодневните "мечи" нагласи, коментира анализатор

20:09 | 25.10.12 г.
Отчетите на компаниите подкрепиха европейските индекси

Повечето основни европейски индекси приключиха днешната сесия на положителна територия, водени от положителни тримесечни отчети на компании и от новината, че брутният вътрешен продукт на Великобритания за третото тримесечие е нараснал с 1% на годишна база, съобщи MarketWatch.

Общоевропейският индекс Stoxx Europe 600 нарасна с 0,26% до 270,23 пункта, прекъсвайки тридневна серия от загуби.

Според Джон Вентър, финансов мениджър в Skandia Investment Group пазарите донякъде се отърсват от неколкодневните „мечи“ нагласи.

„Има достатъчно причини да разберем защо пазарите почиват за известно време след големия си подем, но общото развитие към включване на риска за мен изглежда непокътната“, каза Вентър. „Ако поставим по-конкретно всичко това в контекста на случващото се на пазарите на държавни облигации и на валутите на развиващите се пазари, наистина не изглежда да има излизане от всички видове активи само защото европейските акции поевтиняха за последните няколко дни“, добави той.

В Германия DAX 30 спечели 0,1% до 7 200,23 пункта, като акциите на BASF SE повишиха стойността си с 0,9% до 63,22 евро, след като производителят на химикали потвърди прогнозата си за настоящата година въпреки обявения спад в печалбата след данъчно облагане за третото тримесечие, а тези на Bayer AG поскъпнаха с 0,85% до 67,06 евро.

Пазарната капитализация на Daimler обаче намаля с 2,6% до 36,84 евро за акция, след като автопроизводителят предупреди, че печалбата преди лихви и данъци за 2013 г ще се свие на годишна база.

Британският индекс FTSE 100 напредна с минималните 0,05% до 5 805,05 пункта, след като ръстът на брутния вътрешен продукт на страната се оказа по-бърз от очаквания и най-голям от 2007 г.

Акциите на  Standard Chartered PLC прибавиха 1,2% към стойността си до 1 505,5 пенса, а тези на AstraZeneca PLC поскъпнаха с 0,4% до 2 896,5 пенса, след като тя обяви спад на печалбата за третото тримесечие заради загубената защита на патент на основен медикамент, но запази годишната си прогноза.

Във Франция CAC 40 загуби 0,44% до 3 411,53 пункта, а пазарната капитализация на France Telecom SA намаля с 5,2% до 8,83 евро за акция, след като компанията публикува загуба за третото тримесечие, предложи понижаване на дивидента и обяви, че 2013 г. може да се окаже по-трудна и от настоящата.

Акциите на Sanofi SA обаче повишиха стойността си с 1,4% до 67,04 евро, а тези на застрахователната компания AXA SA поскъпнаха с 1% до евро, след като тя обяви ръст от 3,7% на продажбите за първите 9 месеца на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:51 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още