IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бюджетът на Испания мина на първо четене в парламента

Очаква се проектобюджета за 2013 г. да мине безпрепятствено през парламента заради пълното мнозинство на консервативната Народна партия на премиера

22:48 | 24.10.12 г.
Бюджетът на Испания мина на първо четене в парламента

Испанският парламент даде предварително одобрение на проектобюджета за 2013 г., срещу който се опълчи опозицията заради задълбочаващата се рецесия и бедност в страната, предаде Ройтерс.

Предстои бюджетът на Испания да премине през обсъждане в парламентарните комисии и Сената, преди да бъде окончателно одобрен през декември.

Очаква се бюджетът на страната да мине безпрепятствено през парламента заради пълното мнозинство на консервативната Народна партия на премиера Мариано Рахой.

Това означава, че догодина разходите на министерствата най-вероятно ще бъдат намалени с близо 9%, разходите за здравеопазване – с 22,6%, за култура – с 19,6%, за регионите – с 23%, и за инвестициите в инфраструктура – с 15%.

Протестите в Испания срещу мерките за икономии, които предприе правителството на Рахой, продължават. Във вторник хиляди испанци се събраха пред парламента, за са изразят с несъгласието си срещу съкращенията.

Демонстрантите призоваха за оставките на членовете на двете основни политически партии, управляващата консервативна Народна партия и опозиционните социалисти.

Испанците са разгневени и заради спекулациите, че Мадрид обмисля вземането на спасителен заем за страната, както и заради помощта за банките, която кабинетът на Рахой вече прие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:43 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още