IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция е близо до сделка за спасяването на Peugeot

На компанията вероятно ще бъдат отпуснати между 5 и 7 млрд. евро държавна помощ в замяна на представителство в борда на директорите

19:25 | 23.10.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Peugeot Onyx на тазгодишното автомобилно изложение в Париж.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Peugeot Onyx на тазгодишното автомобилно изложение в Париж. Снимка: Ройтерс

Франция е близо до споразумение за предоставянето на спасителен пакет за PSA Peugeot Citroën, съобщава Financial Times. На компанията вероятно ще бъдат отпуснати между 5 и 7 млрд. евро.

Това е най-мащабната интервенция на френското правителство в автомобилния сектор от 2009 г., когато Париж осигури на Peugeot и Renault нисколихвени заеми за 6 млрд. евро, за да подкрепи ликвидността им в разгара на банковата криза.

Източници, запознати с преговорите, изтъкват, че сделката, която може да бъде оповестена още тази седмица, е била постигната, след като собствениците на Peugeot са се съгласили да приемат представители на работниците в борда на компанията, както и с назначаването на директор, представляващ правителството в Париж.

Въпреки това не е ясно дали Париж ще успее да ограничи предвижданите в компанията съкращения. Peugeot изпитва остри проблеми поради спада на продажбите във Франция, Италия и Испания.

Френската държава не държи дял в Peugeot, както в Renault. Въпреки това Париж е поканен да осигури финансиране за Banque PSA Finance - финансовото подразделение на компанията, което осигурява потребителски кредити при покупка на автомобили. 

Миналия месец Moody’s понижи рейтинга на Peugeot, която съкращава работни места и разпродава активи, за да се задържи на повърхността, до Ba3 от Ba2, което е 3 степени под минималната инвестиционна оценка.

Тъй като решението оказва допълнителен натиск върху способността на Peugeot да обслужва дълговете си, възлизащи на 5,6 млрд. евро, агенцията постави негативна преспектива пред новия рейтинг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:08 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още