IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел – победителят по точки в еврозоната

Германия засега надделява в спора за директната рекапитализация на банките, но забавя сформирането на европейския банков съюз

21:08 | 19.10.12 г.
<p>
	Германският канцлер Ангела Меркел. Снимка: Ройтерс</p>

Германският канцлер Ангела Меркел. Снимка: Ройтерс

Германските медии определиха като “победа по точки” за канцлера Ангела Меркел споразумението на лидерите на държавите от еврозоната за единния банков надзор, предаде Ройтерс.

Политиците се съгласиха да приемат законодателната рамка за новата регулаторна схема до края на годината. Европейската централна банка (ЕЦБ) ще наблюдава всички банки в държавите от еврозоната, но все пак националните регулатори паралелно ще носят отговорност за малките местни банки, което беше прието по искане на Берлин.

Също по настояване на Германия беше решено за директната рекапитализация на затруднените банки в еврозоната със средства от постоянния спасителен фонд да се мисли, след като новия надзор заработи ефективно. Това ще се случи към края на 2013 – началото на 2014 г.

Меркел и финансовият министър на Германия Волфганг Шойбле отдавна настояват европейските политици да гонят качество, а не скорост при създаването на дълго отлагания европейски банков съюз.

Тя се обяви категорично против идеята за директна рекапитализация на затруднени банки без ефективен и затегнат надзор. Освен това германският канцлер настояваше за диференциране на надзора – с най-проблемните финансови институции да се заеме ЕЦБ, а с по-малките – националните регулатори.

Очаква се въпросът за директната банкова рекапитализация да се обсъди от финансовите министри на еврозоната на предстоящата им среща в края на месеца, отбелязва FT.

И на тази среща обаче идеята ще се сблъска с опозицията на Ангела Меркел. Към нея се присъединиха още Холандия и Финландия. Преди месец държавите, заедно с Германия, излязоха с обща декларация, в която се обявиха срещу финансирането на “наследени активи” със средства от постоянния спасителен фонд на еврозоната.

Европейски дипломат, пожелал анонимност, изразява опасенията си пред изданието, че въпросът с директната рекапитализация ще стане все по-тежък за обсъждане въпрос.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още