IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Натискът върху балансите на испанските банки се засилва

Отчетите на финансовите институции в Испания ще покажат тежките загуби от “прочистването” на токсичните активи

09:22 | 18.10.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Натискът върху балансите на испанските банки се засилва

Испанските банки продължават да поемат загуби от “прочистването” на токсичните активи, свързани със сектора на имотите, за което настоява правителството.

От днес през следващите няколко седмици ще се изясни какви точно са мащабите на загубите, тъй като финансовите институции започват да публикуват отчетите за третото тримесечие, предаде Ройтерс.

Първа отчета си ще публикува Bankinter. Според прогнозите нетната печалба на финансовата институция ще бъде наполовина по-малка, въпреки че банката не е толкова изложена на въздействието на сектора на имотите, колкото са нейните конкуренти.

Агенцията припомня, че в момента европейските партньори на Мадрид подготвят специална финансова помощ за банковия сектор в Испания. Одитът на финансовите институции в страната показа, че недостигът на капитал възлиза на близо 60 млрд. евро. Европейските власти обещаха да отпуснат за испанските банки до 100 млрд. евро.

Испания задължи банковия сектор да отдели общо 137 млрд. евро, за да покрие загубите от експозициите към сектора на имотите.

Според анализатори всяка банка ще получи индивидуален график, по който да изпълни новите капиталови изисквания  и нуждите от допълнителни провизии, както и да отпише загубите от активите, свързани със сектора на имотите.

Очаква се процесът по отписване на токсичните активи от балансите на испанските финансови институции да приключи в по-голямата си част до края на декември. За банките, които са в процес на сливане, срокът вероятно ще бъде удължен до началото на 2013 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:05 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още