IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стиглиц: Еврото разделя европейците

Еволюцията към политически съюз трябва да става по естествен, а не по насилствен начин, смята Нобеловият лауреат

09:54 | 15.10.12 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Стиглиц: &quot;Еврото и политиката за спасяване на еврото в момента разделят европейците&quot;.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Стиглиц: "Еврото и политиката за спасяване на еврото в момента разделят европейците". Снимка: Ройтерс

Икономистът и Нобелов лауреат Джоузеф Стиглиц смята Европейския съюз за достоен носител на Нобеловата награда за мир.

„ЕС бе създаден като проект за мир и опази мира в Европа. Така че тази награда е напълно справедлива", казва американецът в интервю за германския икономически ежедневник Handelsblatt. Според него Нобеловият комитет е искал по този начин да "изпрати посланието, че си струва хората на континента да се борят за оцеляването на европейския проект за мир".

Еврото обаче не допринасяло за интеграцията на Европа, смята професорът по икономика в Колумбийския университет в Ню Йорк. "Всеки независим външен наблюдател ще се съгласи, че еврото и политиката за спасяване на еврото в момента разделят европейците", казва той. Екстремистки и националистически настроения получават тласък. "А това не е добре за мира".

Положението в еврозоната не е стабилно, предупреди Стиглиц. В момента не е ясно дали ще се стигне до повече или по-малко интеграция. "Така че е възможно основателите на съюза да са имали правилния поглед към нещата, но те със сигурност са си представяли естествена еволюция към политически съюз, а не насилствен брак, за да се избегне катастрофата".

По повод на последната си книга, в която Стиглиц критикува увеличаващата се пропаст между бедни и богати и предупреждава, че демокрацията и социалното сближаване в дългосрочен план ще пострадат, ако разминаването е твърде голямо, Щиглиц коментира, че в международен план шансовете на хората за икономически възход са най-слабо изравнени в САЩ.

„В САЩ произходът е много по решаващ за постиженията в живота, отколкото в Ервопа. На Стария континент е много по-лесно постижимо "израстване в кариерата от мияч на чинии“. А най-тъжното е, че в САЩ не се прави почти нищо, за да се коригира преобладаващата несправедливост.

Елитът на страната си затваря очите пред проблемите. Но аз вярвам, че моята книга ще се чете и в Германия и Европа, именно защото европейският елит често поглежда към Америка и се опитва да подражава на това, което се случва там“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:25 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 0
Боян
преди 11 години
Ами то такива като тоя мислители създадоха еврото така, че да може финансовите тарикати да лапат, то хубаво си полапаха де и като дойде да се плаща се оказа, че трябва да плащат гражданите на северните държави понеже тия от южните са с продънени джобове, така че самата обща валута се използва по много перверзен начин от някой хора,но се представи доста заблуждаващо за масата и това озвери хората към еврото, без то самото да има каквато и да е вина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 11 години
... За общото благо на Европа! (питай гърците през кое им е за общото благо)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 1
dean.jordanov
преди 11 години
1. "Не е вярно, че еврото разделя европейците"2. "Това което ги разделя е че единната валута е зле замислена и позволява едни да живеят на гърба на други, това е което разделя европейците."------------------------------Малко си противоречиш. Може би в 1. имаш в предвид самите хартийки, а в 2. смисъла на еврото? Преодоляването не фундаменталния проблем на еврото е трудно - почти невъзможно, защото в основата му се намира различния манталитет и самоопределеност на нациите в европа. Нито федерация нито конфедерация ще реши проблема. Най-вероятно нашумелите чипове може да решат проблема. Като в главите на гърците трябва да имплантира чип, който да ги кара да работят и да не реват за пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
Боян
преди 11 години
Не е вярно, че еврото разделя европейците, това е абсолютна глупост. Това което ги разделя е че единната валута е зле замислена и позволява едни да живеят на гърба на други, това е което разделя европейците. Ако това се преодолее, единната валута ще е най-яркия символ на обединена Европа. Да вземе да види какво е положението в САЩ, ами то на същата логика долара разделя и Американците сегашната политика на правителството и ФЕД облагодетелства тези които имат пари за сметка на тези които нямат, но никой не казва нищо за долара не той е непрекосновен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още